Tag et smut til Høruphav

Er du i Sønderborg, så er det nærliggende at besøge de små byer i omegnen, som ofte er både smukke og fyldt med atmosfære og historie. Både på Sundeved og Als er der smukke små byer, som det er værd at beære med en visit.

Vi kan for eksempel anbefale dig at besøge Høruphav, som er en lille fiskerlandsby, der ligger syv kilometer uden for Sønderborg, på Als-siden. Byen er i dag vokset sammen med Hørup og Kirke-Hørup, så hele området er et stort boligområde, men med smukke gamle kerner i alle tre landsbyer.

Høruphav ligger idyllisk ned til farvandet af samme navn, og her var der gennem århundreder fiskeri fra samt overfart til halvøen Kegnæs. I dag er der kun en enkelt hobbyfisker tilbage og ingen færge til Kegnæs, Men det gamle Hotel Baltic er blevet smukt restaureret af rederi- og handelsimperiet Jebsen, og er i dag et skattet spisested og et yndet sted for overnatning. Hotellet er et besøg værd, ikke mindst restauranten, men også bygningen i sig selv, der er et smukt byggeri i 1800-tallets stil.

Stor lystbådehavn

Høruphav har i dag en stor og meget populær lystbådehavn, så er I til søs, er det en god idé at lægge til her og så benytte båden som udgangspunkt for besøg i blandt andet Sønderborg.

Under 1. Verdenskrig var fiskerlejet marinestation, og der er stadig rester af bunkeren i skrænterne vest for byen. Marinestationen var ubådshavn, og helt op i 1970’erne stod her den store betonmole, hvor krigsskibene lagde til.

I byen finder du smukke gamle fiskerhuse, og tager du en tur til Hørup, kan du se en fredet præstegård, og i Kirke-Hørup den gamle kirke fra 1100-tallet, som er viet til Sankt Jørgen.

Nær Høruphav ligger også Vibæk Vandmølle, som er et besøg værd. Den gamle møllegård er lavet om til museum, så du kan se, hvordan et autentisk miljø fra møllens velmagtsdage tager sig ud.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

wildfire