Gå langs Gendarmstien

I gamle dage gik der gendarmer på vagt for at hindre smugleri over farvandet mellem Tyskland og Danmark. De gik på den såkaldte Gendarmsti, som gik fra Kruså til Skovby på Als. I dag er Gendarmstien genåbnet i sin helhed, og vi kan kun anbefale alle at prøve at vandre ad den smukke rute, der går gennem nogle af de yndigste landskaber i Danmark.

Tager man turen fra Als-siden, er der tale om en meget smuk tur, inden man når til Sønderskoven øst for Sønderborg, hvor stien også går igennem langs vandet, indtil man når bygrænsen. Man kommer blandt andet til at gå langs Lillehav, som er vandet mellem halvøen Kegnæs og Als. Her passerer man både naturcamping og den store gård Majbølgaard, som er en af det gamle hertugdømmes besiddelser, som blev bortsolgt efter krigene i 1848-1850.

Man skal først og fremmest vandre ad ruten, hvis man holder af naturen. Der er det ene idylliske vue efter det andet, og der er alle muligheder for at få fred i sjælen – dog skal man lige vare sig for de mountainbikere, som også har fundet vej til Gendarmstien og nyder dens snoede rute.

Man passerer på vejen fra Skovby til Sønderborg også Vibæk Vandmølle og den tilhørende vindmølle, som er et velbevaret sceneri midt i den yndefulde natur. Bygninger og omgivelser stammer tilbage fra 1600-tallet og er restaureret blandt andet med støtte fra Danfoss, den store industrivirksomhed på Als. Stuehuset er fra 1800-tallet, og her kan man se, hvordan livet føjede sig for en møllerfamilie på den tid. Stald, udhus og værksted er også sat i stand.

Om du foretrækker at gå turen om foråret, sommeren eller efteråret, må du selv afgøre, men en tur i sensommeren med modne brombær på buskene langs Gendarmstien er bestemt et hit!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

wildfire