Skovene omkring Sønderborg

Omkring Sønderborg – både på Als og Sundeved – ligger der store skovarealer, som i dag er meget besøgte rekreative områder. I dag er de fleste store skove i området ejet af staten, men tidligere hørte de under hertugdømmet Augustenborg eller var ejet af de store godsejere i området, der blandt andet talte familier som Ahlefeldt og Reventlow. De ejede blandt andet Gråsten og Søgaard, der i dag er henholdsvis sommerresidens for den danske kongefamilie og kaserne.

Sønderskoven

Lige øst for Sønderborg ligger Sønderskoven, som er meget brugt som udflugtsområde for sønderborgenserne. Der er kønne gangstier langs vandet, som i mange tilfælde er sammenfaldende med den gamle Gendarmsti, som tidligere blev brugt af gendarmer, der bevogtede grænsen og skulle hindre smugleri – og som i dag er genåbnet i sin helhed som en smuk vandrerute fra Skovby på Als til grænsen ved Kruså.

Et yndet udflugtsmål er den gamle fiskerhytte ved vandet, og man kan også bade flere steder ved stranden neden for skoven. Den gamle skovridergård midt i skoven er i dag naturbørnehave, eftersom skovene drives centralt fra Gråsten skovriderdistrikt.

Nørreskoven

Fra Fynshav og nordpå langs østkysten af Als går en af Danmarks længste skove, Nørreskoven. Det er en ualmindelig smuk udflugt at køre med bil eller cykle gennem skoven, hvor velanlagte grusveje fører en forbi flere mindesmærker og fortidsminder. Her ligger de berømte langdysser i skovområdet Blomeskobbel, og man kan se voldstedet fra den nedlagte herregård Østergaard.

Turen gennem skoven munder ud hos Danfoss-virksomheden på Nordals, og så kan man jo passende besøge oplevelsesparken Danfoss Universe, der rummer gode oplevelser for både børn og voksne.

Gråsten

Tager man over Alssund til Sundeved er et besøg i Gråstens skove og parken omkring Gråsten Slot et must. Ikke mindst parken er en smuk oplevelse, som bærer præg af afdøde Dronning Ingrinds store interesse for haver og blomster. En tur gennem de smukke blomsterbede en sommerdag er unik, og nu anlægges der også en stor besøgs-køkkenhave, der forventes at blive en stor attraktion.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

wildfire