Historien om 1864
Man kommer ikke gennem Sønderborgs historie uden at have beskæftiget sig med krigen i 1864, som også kaldes den 2. slesvigske krig. Den første var krigene i 1848-1850, som i realiteten var en borgerkrig i Danmark, da hertugdømmerne forsøgte at løsrive sig fra den danske helstat.
De slesvigske krige og især krigen i 1864 er centrum for det enestående krigsmuseum, der er opført ved Dybbøl Banke, hvor de afgørende kampe fandt sted i 1864. Museet, der er navngivet Historiecenter Dybbøl Banke, er bygget i 1992, og bag bygningsværket står to arkitekter, Michael Freddie og Ernst Lohse.
Nogle sammenlignede bygningerne med en bunker, da tegningerne blev offentliggjort i sin tid. Der var også en del ballade, fordi opførelsen af historiecentret betød, at et ikonisk hotel på pladsen blev revet ned. Men i dag er bygningerne integrerede i omgivelserne, og museet er meget besøgt.
Omkring Historiecenter Dybbøl Banke er der opført flere replika af ting fra 1864. Blandt andet er der opført en løbegrav, en skanse og et par soldaterbarakker. Der er blandt andet brugt autentisk materiale i form af bilehuggede stammer, som ser ud, nøjagtigt som de ville have gjort på den tid, da skanserne blev opført første gang.
Sønderborg hårdt ramt
Krigen i 1864 blev starten på en dansk tragedie, da tyske soldater med lethed nedkæmpede de danske, og det hele endte med, at Danmark måtte afgive sit areal op til Kongeåen – og halvdelen af det kom først tilbage igen ved afstemningen om Genforeningen i 1920.
Sønderborg blev hårdt ramt i de kampe, der fandt sted, og byen blev blandt andet systematisk bombarderet af tyskerne fra deres positioner på Sundeved. Store dele af centrum blev ødelagt, og sammen med bombardementet af København i 1807 er bombardementet af Sønderborg et af de få tilfælde, hvor en dansk by er blevet bombet sønder og sammen.
Byen blev hurtigt genopbygget, og vi kan i dag på hovedstrøget Perlegade se bygninger, der stammer både fra før krigen til efter krigen.
Flere krigstragedier
Sønderborgenserne og alsingerne blev hårdt ramt af krigen i 1864, og tragedien gentog sig, da 1. Verdenskrig brød ud i 1914. Da var Als og Sundeved tysk, og mange dansksindede måtte rykke ud som soldater på tysk side. Mange familier blev hårdt ramt af tabene af deres sønner, og hele gårde stod pludselig uden arvinger.
Hver eneste kirkegård i Sønderjylland, også i Sønderborg, har mindesmærker for de faldne soldater i 1. Verdenskrig, og det er en særlig oplevelse at gå en tur på kirkegårdene og se på de gamle familiegravsteder, der næsten alle har mindesten for faldne sønner.