Augustenborg – hertugbyen

Få kilometer uden for Sønderborg ligger Augustenborg, som blandt byder på muligheder for smukke vandreture i området, der er præget af den smukke fjord og det imponerende slot, der engang var beboet af Hertugen af Augustenborg.

Augustenborg kaldes stadig for Hertugbyen, og går man en tur i kvarteret omkring slottet, finder man en stribe smukke huse i barokstil, som alle stammer fra slottets opførelsestid og har tjent som tjenesteboliger for hertughoffets medarbejdere. De mange smukke huse giver en særlig stemning til livet i Augustenborg.

Slottet blev rømmet, da Hertugen af Augustenborg i forbindelse med krigen i 1848-1850 havde satset på den forkerte hest og støttet oprørerne fra Slesvig. Hans ejendomme blev splittet for alle vinde, og kun enkelte af gårdene under godset drives i dag som store gårde. Det gælder for eksempel Majbølgaard – og så Augustenborg Hovedgaard, der ligger lidt uden for byen og dominerer med sit store stuehus og den imponerende lade, der er fredet. Siden blev slottet lazaret, sindssygehospital m.v. – og nu er det hjemsted for nogle af de statslige virksomheder, der er blevet flyttet ud under Lars Løkke Rasmussens regering.Augustenborg er et besøg værd, og vi anbefaler en visit en dejlig forårs- eller sommerdag, hvor ikke mindst parken omkring slottet står i fuldt flor.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

wildfire