Et stateligt slot
Sønderborg Slot er en vigtig del af Sønderborgs historie, og slottet er i dag en betydningsfuld del af Museum Sønderjylland, som bruger slottet som et af sine mest kendte udstillingssteder.
Fra gammel tid har slottet domineret byen, og det gør det for så vidt stadig, selv om der er kommet nye, større og højere bygninger til, ikke mindst i havneområdet, hvor slottet ligger. Beliggenheden betyder, at slottet helt fra opførelsen for 800 år siden har kontrolleret indsejlingen til Alssund, og på den måde har slottet været et afgørende element i forsvaret og bevogtningen af Als og Sundeved – både i fredelige tider og under krige og stridigheder.
I dag er slottet smukt restaureret i sin originale stil og rummer store samlinger både om lokalområdets historie og om de store krige og omvæltninger, der har præget Als og Sønderjylland.
Et værn mod de barske vender
Slottet i Sønderborg blev begyndt opført i 1169 som et værn mod venderne, der dengang hærgede ikke blot Als, men alle de sydlige dele af Danmark. Og den senere kong Valdemar Atterdag blev gift på slottet med den sønderjyske hertug Valdemars søster, prinsesse Helvig. De næste århundreder spillede slottet en vigtig rolle i magtspillet om de sønderjyske områder og kongemagten i Danmark.
Den berømte fange
I 1532 fik slottet en berømt fange, som sad her indtil år 1549. Det var Christian den 2., der var blevet afsat som dansk konge. Han var ellers en stor mand i Europa og svoger til den tyske kejser Karl den 5., men han havde spillet magtspillet forkert og endte i fængsel.
I dag er der et berømt billede af Carl Bloch, der viser, hvordan kongen går rundt og rundt om et bord, fortvivlet som han er over sin skæbne – og til sidst har han slidt en rille i det runde bord. Den historie har nu ikke noget på sig. I stedet havde Christian den 2. rigtig gode forhold som fange med egne tjenere og adgang til god mad og drikke.
Sønderborg Slot i dag
Sønderborg Slot har gennem tiderne været fyrstebolig og fungeret som kaserne og lazaret, og i dag er det en vigtig del af de sønderjyske museers udstilling. Her er en meget omfattende permanent udstilling om de slesvigske krige fra 1848-1850 og krigen mod Tyskland i 1864. Når man ser på datidens uniformer, kan man undre sig over, hvor små folk har været – så ud over et fantastisk billede af den særlige sønderjyske og alsiske historie kan udstillingerne også være med til at minde en om den store udvikling, som vi som mennesker har undergået i kraft af bedre ernæring og bedre kamp mod sygdomme.
Museet på Sønderborg Slot har også gode udstillinger om den lokale kultur- og befolkningshistorie og er meget anbefalelsesværdigt at besøge.