Ringriderfesten er årets begivenhed
Hvert år, den 2. weekend i juli, klæder Sønderborg sig i festtøjet. Da er der en helt særlig fest i den gamle by, nemlig ringridning, som er en gammel begivenhed, der udspringer helt tilbage fra middelalderen, og som i dag er den største folkefest i Sønderborg.
Ringridningen udspringer af de turneringer og opvisningskampe, som middelalderens riddere opførte som underholdning for datidens adelige overklasse. De kæmpede på hesteryg mod hinanden, og mens det i de første mange år var en reel kamp på liv og død, blev det senere til en mere underholdende begivenhed, hvor rytterne kæmpede om at ramme en lille ring med lansen. Og sådan foregår ringridning også i dag, præcis som den har gjort siden 1500-tallet.
Hvem bliver konge?
Flere hundrede ryttere kæmper i dag om titlen som ringriderkonge, når ringriderfesten løber af stablen i Sønderborg. Iklædt flotte uniformer rider rytterne gang på gang mod en lille ring, der er hængt op i et udspændt tov, og den, der tager fleste ringe inden for dystens regler, bliver udnævnt til Ringriderkonge. En ærestitel, som man er stolt og beæret over at vinde.
Inden kampene rider rytterne gennem byen i et flot optog, som folk stimler sammen om for at se. Hele ruten lang er der en tæt kødrand af børn og voksne, som vil se de flotte ryttere.
For børn er der arrangeret ringridning fra ponyer – og der arrangeres cykelringridning, hvor børnene dyster om at ramme ringen med lansen, siddende på cykelsadel i stedet for hestesadel.
Folkefest
Ringriderfesten er en stor folkefest med tusindvis af besøgende, og mange sønderborgensere, der er rejst fra byen, benytter lejligheden til at besøge den gamle by igen. Ud over ringridningen er der masser af andre forlystelser, øltelte og gode muligheder for at hilse på gamle venner og bekendte.