Madoplevelser i Sønderborg

Sønderborg ligger så smukt på de to bredder af Alssund, og byen har en lang tradition for god mad. Den bygger langt hen ad vejen på den sønderjyske madtradition. I denne landsdel har man helt op til vor tid haft glæde ved de gamle egnsretter, og dem kan man nyde på nogle af de restauranter, som findes i Sønderborg. Men der er også opstået nye restauranter, som bygger på mere internationale madkoncepter, og som tæller blandt landets bedste.

Kort sagt: Uanset hvilken type mad, du er til, og hvor stort eller lille dit restaurationsbudget er, kan du få et godt måltid i Sønderborg.

Tag på Alsik – og nyd udsigten og maden

På havnen i Sønderborg ligger Steigenberger Alsik Hotel og Spa, og her kan du vælge dig et måltid på ikke mindre end tre restauranter. Hotellet åbnede i maj 2019, og restauranten ‘Syttende’ på 17. etage er i dag kendt som en af landets bedste gourmetrestauranter. Her huserer den fremragende kok Jesper Koch, og råvarerne er både lokale, sønderjyske produkter og ypperlige råvarer hentet fra den øvrige verden. Køkkenet er ikke noget egnskøkken, men et moderne internationalt køkken, der både bygger på tankerne fra det nye nordiske køkken og de klassiske, internationale køkkener i Europa og Asien. Vil du klæde dig pænt på til besøget, kan du finde flotte nederdele hos NA-KD.

Har du ikke budget til et måltid på 17. etage med den flotte udsigt over sund, slot og landskab, kan du besøge de to andre restauranter, der serverer mindre menuer og enkeltretter, eller købe mad i Alsik To Go, som er stedets takeaway – som så mange andre restauranter har også spisestederne på Alsik udviklet eksklusiv takeaway under coronanedlukningerne.

Kromad på sønderjysk vis

Langs havnepromenaden ligger i dag en række spisesteder, hvor du kan få gode brasseriemad og nogle sønderjyske specialiteter. Restaurant Colosseum har en særlig ret, som går for at have været kong Frederik den 9.’s livret, når han var på besøg i byen med kongeskibet Dannebrog eller på besøg på kasernen. Retten er en klassisk krogryde piftet op med blandt andet hårdkogte æg. Retten hedder på sønderjysk Kong Fiddes livret, så husk at spørge efter den, når du vil have en særlig ret at mindes fra dit besøg i Sønderborg.

Det store sønderjyske kagebord

Rundt omkring på byens restauranter og omegnen kroer kan du også få det store sønderjyske kagebord – eller noget, der minder om det. I dag er det nemlig sjældent, at man serverer hele udtrækket med ‘pomle’ – boller – samt skærekager, lagkager og mindst syv slags småkager. I gamle dagen gik alle kagerne rundt på én gang, og så var det forventet, at man tog noget af det hele, så tallerkenen blev godt fyldt. I dag er kagebordet ofte minimeret noget, og man kan heldigvis nøjes med at spise det, man kan.

En særlig kage, som du kan nyde i Sønderborg, er rugbrødslagkagen – eller brødtorte, som den kaldes. Bundene laves med revet rugbrød og hasselnødder, og mellem den lægges flødeskum og solbærsyltetøj. Det er enkelt, og det smager rigtig dejligt.

Måske besøger du Sønderborg i ringridertiden. Så må du en tur omkring pladsen og nyde en nygrillet ringriderpølse, som er en særlig sønderjysk pølse. Den har sine rødder i den tyske pølsetradition og er en mild, krydret pølse, som smager fantastisk i dejlig sommerdag med et stykke brød og pølsemandens bedste sennep til.

Velbekomme – glæd dig til en kulinarisk oplevelse i Sønderborg!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

wildfire