Da jernbanen gik midt gennem byen

Sønderborg har en særlig fortid, når det gælder transport. Fra 1898 til 1962 kørte der nemlig jernbane gennem byen, og det var et syn, som betog mange, når de oplevede det som gæster i byen.

Indtil 1933 havde man det, der gik under betegnelse Amtsbanerne på Als, og det var et net af smalsporede jernbaner, der dækkede øen op til Nordborg. En del af banen gik til Mommark, hvorfra der var færge til Fyn og Ærø, og jernbanen var en vigtig del af transporten på øen – sådan som det var tilfældet i mange lokalsamfund over hele landet, hvor jernbanerne blev bygget i et fintmasket net i slutningen af 1800-tallet og de følgende årtier.

Damptog på hovedgaden

Banerne blev bygget i den tyske tid efter 1864 og indtil 1920, og helt op til 1962 var det en daglig foreteelse, at der kørte et sort damptog med røgen ud af skorstenen over broen over Alssund og op gennem den ene af byens hovedgader, der meget betegnende hedder Jernbanegade – hvilket den stadig gør, selv om togdriften for længst er ophørt.

Den første station blev bygget der, hvor rutebilstationen i dag ligger – og netop rutebilstationen er såmænd station nr. 2, der blev bygget, fordi den første hurtigt blev for lille.

Konkurrence fra bilerne

Som så mange steder i landet kom jernbanerne på Als i vanskeligheder, fordi konkurrencen fra bilerne blev større og større. Indtil 1925 blev jernbanerne drevet af et stort jernbanefirma fra Berlin, men så overtog amtet driften. I 1932 aftalte man med DSB, at de skulle drive banerne videre, og toget gennem Sønderborg til Mommark kørte så til 1962, men de andre dele af banen var nedlagt tidligere.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

wildfire