11. april 2011

URET TIKKER TIL KULTURHOVEDSTAD

Under mottoet "Kultur over grænser - lev mangfoldigheden" er Sønderborg med Sønderjylland-Schleswig på vej ind i slutspurten med ansøgningen om at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Og det handler ikke udelukkende om kunst og kultur, men også om fritid, uddannelse, erhverv og sundhed osv. Alle kan bidrage.

Uret tikker. Den 30. september skal den være klar - Sønderborg med Sønderjylland-Schleswigs ansøgning om at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Omkring 100 sider plus bilag - nøje korrekturlæst, grafisk designet og oversat til flere sprog.

Uret_tikker_Idejongloerer2__KOMP_IMG_5033.jpg
Ekspertpanelet af idéjonglører kommer fra begge sider af grænsen, og der bruges simultantolk, når de mødes for at drøfte idégrundlaget i kulturhovedstaden. Nu skal det koges ned til essensen. Foto: Patricio Soto

Derfor bliver der arbejdet intenst både i 2017 Sekretariatet i Alsion i Sønderborg og i kommunens afdelinger. Også kulturmedarbejdere i Aabenraa, Haderslev, Tønder, Kreis Nordfriesland, Kreis Schleswig-Flensburg og Stadt Flensburg er i gang, for kandidaturen dækker hele den region, der engang udgjorde hertugdømmet Slesvig. Indtil videre går det først og fremmest ud på at opbygge idégrundlaget og involvere så mange som muligt i processen.

Else Christensen Redzepovic, der siden september 2009 har ledet kulturhovedstadsprojektet, siger:

- I begyndelsen var det ikke så nemt at komme ud med, hvad kulturhovedstaden er. Da jeg selv hørte om det første gang, fik jeg da også billeder af storbyer og operahuse, men når man dykker ned i betingelserne, finder man ud af, at vores særlige historie i grænselandet passer som fod i hose med formålet. Det handler om at belyse den store kulturelle forskellighed i Europa - og det kan være både en stor by, en lille by og ude på landet.

I det seneste år har der været holdt to ungdomskonferencer samt to idékonferencer for alle på begge sider af grænsen. Mange kommer med ideer til kulturhovedstadssekretariatet som enkeltpersoner, eller de danner fokusgrupper, som udvikler ideer indenfor et bestemt felt. Det kan man fortsat gøre, for selv om der med ansøgningen til september gøres en slags status, fortsætter processen - i hvert fald indtil slutningen af 2012, når det endeligt afgøres, om Sønderborg med Sønderjylland-Schleswig eller Danmarks anden kandidat, Aarhus, bliver kulturhovedstad i 2017.

Stor_aften_for_-_Berling_110310_Kulturby2017_39_komp.jpg

For nylig fik en delegation mulighed for at fremlægge kandidaturen for 300 gæster i Berlin. Med i delegationen var Sønderborgs borgmester, Aase Nyegaard, Flensborgs overborgmester Simon Faber og bestyrelsesformanden for Danfoss, Jørgen Mads Clausen. Foto: Jesper Balleby


Blikket rettes indad

Arbejdet går i høj grad også ud på at samle opbakning. Den kom ret hurtigt fra byrådene og administrationerne på begge sider af grænsen. Også Region Syddanmark og landdagen i Kiel yder fuld støtte, ligesom kulturministeren for det samlede Tyskland, Bernd Neumann, udtrykker begejstring.

Else Christensen Redzepovic har besøgt kulturhovedstæder i en række lande og har været flere gange i Bruxelles, ligesom en hel delegation for få uger siden var inviteret til en præsentationsaften med 300 gæster i Schleswig-Holsteins lokaler i Berlin.

I den kommende tid retter 2017 Sekretariatet dog blikket mere indad. Kandidaturens idéjonglører fra begge sider af grænsen holder flere dagslange møder, hvor det hele skal koges ned til essensen. Og så skal ideerne ned på papir.

Men uanset fortsætter processen i hele området:

- Vi vil basere os på den idérigdom, der findes her i grænselandet, og vi håber, at alle i alle områder af samfundet vil tænke kulturhovedstaden ind i deres aktiviteter og tage visionen til sig, siger Redzepovic.