14. januar 2013

Kina_udstilling_0044_-_482.jpg

 

Udstilling om Sønderborgs forhold til Kina vises i Gråsten

Fra den 21. januar til 1. februar kan alle på Biblioteket Gråsten se en udstilling, der belyser forholdet mellem Sønderborg og Kina. Et forhold, der ikke mindst blev udviklet, da en delegation fra Sønderborg i april sidste år besøgte venskabsbyen Baoding i Kina.

Udstillingen i Gråsten kan betragtes som en optakt til en temadag om Kina, som Sønderborg Kommune og Sønderborg Erhverv og Turisme arrangerer den 7. februar med bl.a. netop ambassadør Friis Arne Petersen som en af oplægsholderne. I hele uge 7 fejres det kinesiske nytår i Sønderborg med en lang række aktiviteter.

Det var repræsentanter fra byråd, erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner. der i april 2012 var på en uges besøg i Kina. Hovedformålet med turen var at underskrive en venskabsby-aftale med Baoding – en by med ca. 11 mio. indbyggere, der ligger 140 km syd for hovedstaden Beijing.

Udstillingen, der tidligere har været vist på bibliotekerne i Sønderborg og Nordborg, tager udgangspunkt i turen og viser en række unikke effekter: Gaverne fra turen, en lang række billeder i en slags dagbogsform, videofilm, avisudklip, magasiner og tekster, bl.a. om de tiltag, turen allerede har medført.

Kontakten mellem Baoding og Sønderborg blev etableret af Verdensnaturfonden WWF, som øjnede muligheden for, at de to byer kan få fordele af hinanden: Baoding har den vækst, Sønderborg ønsker. Sønderborg har de opskrifter på bæredygtige energiløsninger, som Baoding har brug for.

Delegationen besøgte tre universiteter, en folkeskole, otte virksomheder/projekter og tre bystyrer/kommuner. Stærkt inspirerende på deltagerne var det også at møde den danske ambassadør i Kina, Friis Arne Petersen, og Kinas tidligere undervisningsminister, Xinsheng Zhang.

 

FAKTA
Delegationen bestod af borgmester Aase Nyegaard, byrådsmedlem Erik Lauritzen, teknisk direktør i Sønderborg Kommune, Inge Olsen, direktør i ProjectZero, Peter Rathje, direktør i Sønderborg Erhverv og Turisme, Michael Willemar, prorektor på Syddansk Universitet, Bjarne Graabech Sørensen, direktør i Esbensen Rådgivende Ingeniører, Torben Esbensen, viceforstander Hans Lehmann, EUC Syd, afdelingsleder Bent Bräuner, EUC Syd, konst. afdelingsleder Jens Chr. Schultz, Business College Syd, tolk Ma Lan, og journalist Herdis Thomsen, Sønderborg Kommune.