7. juni 2012

Tamim løber med hjertet
for Sønderborgs 2017-chance

Afghanske Tamim Shakeel løb i 2004 Danmark rundt for at takke sit nye land for dets modtagelse af ham. Nu krydser han igen Danmark i løb – denne gang for at bringe Sønderborgs kulturhovedstadsansøgning til Kulturministeriet.

- Dette er noget, jeg brænder for. Jeg synes, Danmark er et fantastisk land, som har meget at give Europa, og jeg synes især, Sønderborg har noget at byde på. Derfor vil jeg gerne løbe Sønderborg og Sønderjylland-Schleswigs ansøgning til København.

Tamim Hussain Shakeel er 38 år og ansat i 2017-sekretariatet på Alsion i Sønderborg, hvor han siden november sidste år har taget sig af alt grafisk arbejde, web og alt muligt andet.
- I et lille team som vores må vi hjælpes ad, så man klarer alle mulige forskellige ting, siger han med et stort smil, som er kendetegnende for ham og hans tilgang til tilværelsen.

Tamim_Hussain_Shakeel_0007-web.jpg
Så er formen ved at være der.

- Sådan har jeg det nu, hvor jeg og min familie er i Danmark og kan være tryg. Men jeg mindes stadig den forfærdelige tid i Afghanistan, hvor jeg rystede af angst. Da det lykkedes mig at flygte til Malaysia besluttede jeg, at dét land, som engang ville tage imod mig, dét ville jeg takke ved at løbe tværs igennem det. Jeg tænkte ikke på, om det blev Canada eller Danmark, men godt, det blev Danmark. Ikke bare fordi, det er et lille land, siger han med endnu et smil og fortsætter: - Men også fordi, at her har vi det godt.

Sønderborg skal vinde

I 2004 løb Tamim 1300 km rundt i Danmark – svarende til 35 løbedage og næsten en maraton hver dag. Det var en kraftpræstation, som blev fulgt tæt af hele den danske presse. Denne gang venter der ca. 190 km på en uge.

- Jeg er ikke i så god form som dengang, og jeg er jo også blevet otte år ældre. Men jeg skal nok klare det, for selv om det første gang var en personlig tak fra mig, hvor det nu er en større, fælles sag, jeg løber for – så er det også denne gang en hjertesag for mig. At klare turen handler om vilje og engagement for mig, og jeg brænder for, at vi skal vinde denne kandidatur. Danmark har meget at vise Europa i 2017 – Aarhus vil også få noget ud af at blive kulturhovedstad. Men titlen vil gøre en langt større forskel i Sønderborg og Sønderjylland-Schleswig, og jeg mener, vores kandidatur på to væsentlige punkter har noget ganske særligt: Vi kan vise Europa, hvordan vi her i grænselandet trives sammen og bruger vores forskellighed og mangfoldighed som en styrke. I samarbejdet med Cypern, som jo også er vært for en kulturhovedstad i 2017, synes jeg, det er oplagt at matche dem med en anden egn, som også er delt af en grænse, men på en helt anden måde. Den anden væsentlige styrke er vores mål om at skabe en countryside metropolis. Hele Europa – ja, for den sags skyld hele verden – kæmper med, at alle søger ind til byerne, mens landdistrikterne affolkes. Den knude kan vi løse ved at skabe en model for vækst, udvikling og livskvalitet på landet, som andre lande også kan bruge, siger Tamim.


FAKTA

Tamim Shakeel er født og opvokset i Afghanistan, men kom i august 2003 til Danmark som flygtning via Iran og Malaysia. Hans far mistede livet i et afghansk fængsel, og Tamim indså, at han også var i livsfare. Tamim flygtede sammen med sin kone Fatimeh, og bor nu i Sønderborg sammen med hende og deres tre børn, to sønner på 11 og 8 år, og en lille datter på ét år. Tamim boede i Lemvig de første to år i Danmark, derefter tre år i Herning, hvor han tog en bacheloreksamen i kommunikation og multimedier fra Aarhus Universitet. Han kom til Sønderborg sommeren 2008 for at læse en master i IT-produktudvikling på Mads Clausen Instituttet på Syddansk Universitet. Han er ansat som projektmedarbejder i Sønderborg Kommunes 2017-sekretariat.