10. marts 2011

STOR AFTEN FOR SØNDERBORG OG GRÆNSEOMRÅDET I BERLIN

Flere end 300 deltog onsdag aften i en præsentation i Berlin af Sønderborg med Sønderjylland-Slesvigs kandidatur til Europæisk Kulturhovedstad. Flere tv-stationer, adskillige journalister, embedsfolk, politikere, folk fra kultur- og uddannelsesinstitutioner, fra organisationer og erhvervsliv og mange andre med interesser på kulturområdet var onsdag aften samlet i Slesvig-Holstens repræsentationshus i Berlin.

Det var en aften udelukkende med kandidaturen Sønderborg med Sønderjylland-Slesvig som Europæisk Kulturhovedstad 2017 på programmet - med invitation fra minsiterpræsidenten for Slesvig-Holsten, Peter Harry Carstensen.

Carstensen havde selv besøg hele dagen i Kiel af Tysklands forholdsvis nye forbundspræsident, Christian Wulff, og da dette rangerer på linje med kongeligt besøg i Danmark, kunne Carstensen ikke deltage i selve præsentationen af kandidaturen. Men han ankom senere på aftenen og havde en festlig stund med gæsterne fra Danmark og Sydslesvig - ikke mindst bestyrelsesformanden for Danfoss, Jørgen Mads Clausen, som var med delegationen fra Sønderborg. Med fra Sønderborg var også det eksperimenterende jazzorkester Art Ensemble Syd, hvis syv professionelle musikere åbnede og lukkede selve præsentationen, inden gæsterne blev budt på mad og drikke.

Først bød statssekretæren for Europa og bundesanliggender i Slesvig-Holsten, Heinz Maurus, velkommen og pointerede, at det ikke kun er folk i regionen, der står bag Sønderborgs ansøgning,  men også delstatsregeringen i Kiel.

 Stor_aften_for_-_Berling_110310_Kulturby2017_39_komp.jpg

Efter de enkelte indlæg var hele styrken på scenen, hvor de blev udspurgt af Prof. Dr. Oliver Scheytt, der er forretningsfører på Europæisk Kulturhovedstad 2010 i Essen - Ruhr. Foto: Jesper Balleby


En unik chance

- Udnævnelsen til kulturhovedstad giver en unik chance for grænseregionen, som begge sider helt sikkert vil drage fordele af. Vi ser allerede, hvordan kandidaturen begejstrer folk i regionen og giver stort potentiale for nye kulturprojekter, samarbejde og netværk, som vil præge regionens fremtid, sagde Heinz Maurus.

Den danske ambassadør i Berlin, Per Poul-Hansen, sagde, at den store støtte fra begge sider af grænsen til kandidaturen gør stort indtryk på ham, men som ambassadør for hele det danske kongerige må han ligesåvel ønske Århus held og lykke med kandidaturen.

Sønderborgs borgmester, Aase Nyegaard, takkede Slesvig-Holsten hjerteligt:

- Det betyder overordentligt meget for os at få opbakning gennem den slesvig-holstenske landdag, moralsk såvel som praktisk. Vi betragter det som en stor gave at vi får denne lejlighed til at præsentere kandidaturen.
Det giver os mulighed for komme ud i en bredere kreds i Tyskland, hvor det også vil være afgørende, at vi får opbakning.

Stor_aften_for_JMC_PHC_og_Aase_110310_Kulturby2017_22_komp.jpg

Arbejdspladser på spil

Jørgen Mads Clausen, der opfatter kultur og innovation som to sider af samme sag, har i flere omgange støttet kandidaturen ved sin tilstedeværelse ved præsentationer af den. Ved siden af sin tidligere funktion som koncerndirektør for Danfoss og den nuværende som bestyrelsesformand lægger han et stort engagement i udviklingen af regionen, hvor Danfoss har små tusinde arbejdspladser syd for grænsen på virksomheder i Neumünster, Slesvig og Flensborg, og godt 4000 arbejdspladser i Syd- og Sønderjylland på virksomheder i Gråsten, Sønderborg, Nordborg, Aabenraa, Kolding og Vejle.

- Vi ser, at arbejdspladser flytter til Kina. Er der noget, vi kan stille op imod det? Ja, det mener jeg – det går i hvert fald ikke, at vi bare lurepasser. Kulturhovedstaden er et godt, grænseoverskridende projekt, som kan sætte nogle ting i gang. Ting, som skaber mere erhvervsliv, som kan skabe beskæftigelse og tiltrække talenter.Det har vi brug for, sagde han.