29. september 2011

SØNDERBORGS2017-ANSØGNING SENDT AF STED MED SIN EGEN TROMPETFANFARE I H.C. ANDERSENS KUFFERT

Kulturhovedstad 2017 med til København i sin læderkuffert. De forlod Alsion til tonerne af Sønderborg2017’s egen trompetfanfare.Med prinsessen ved rattet i en af Sønderborg Kommunes el-biler tog H.C. Andersen torsdag Sønderborgs ansøgning til Europæisk Kulturhovedstad 2017 med til København i sin læderkuffert. De forlod Alsion til tonerne af Sønderborg2017’s egen trompetfanfare.

2017_ansoegning_af_sted_Foto_Kim_Toft_Joergensen_1_.jpg

Sønderborg2017’s ansøgningsbog blev sendt behørigt af sted. Fra venstre 2017-manager Else Christensen Redzepovic, 2017-communications manager Henriette Pilegaard, prinsesse – studentermedhjælper Maike Baum, Stephan Kleinschmidt, formand for kultur- og erhvervsudvalget i Sønderborg Kommune og idémand bag kandidaturen, Sønderborgs borgmester Aase Nyegaard, Carl Holst, formand for Region Syddanmark og H.C. Andersen i skikkelse af Torben Iversen fra Odense. Og helt til venstre: Første ansøgningsbog fra trykkeriet stod klar på et nodestativ til at blive underskrevet af de fremmødte ved dagens CSR-topmøde på Alsion i Sønderborg.

På dagen, da der var indsat et fly til 200 personer på morgenturen fra København til Sønderborg, og Alsion var fyldt med sorte jakkesæt til topmøde for CSR – Corporate Social Responsibility, lød der midt på dagen pludselig trompeter på Det Røde Gulv ud for Koncertsalen Alsion.

Trompeterne kaldte folk sammen til at sende Sønderborg med Sønderjylland-Schleswigs ansøgning til Europæisk Kulturhovedstad 2017 af sted med masser af god karma. Ansøgningen skal afleveres i Kulturministeriet i København fredag.

Sønderborgs borgmester, Aase Nyegaard, gav ansøgningen ord med på vejen:

- Det er fantastisk at sende ansøgningen af sted i dag, mens dette center for uddannelse, forskning og kultur er fyldt med betydningsfulde mennesker, som beskæftiger sig med et så vigtigt emne som virksomhedernes samfundsansvar. Faktisk har emnerne i CSR på mange måder berøringsflader med vores visioner for Europæisk Kulturhovedstad 2017. Det handler nemlig ikke kun om et år med en række finkulturelle begivenheder på scenerne.

- Det er en langsigtet strategi for byen og regionen, der handler om overlevelse. Vores unge mennesker rejser ud for at opleve verden og tage uddannelser i de store byer. Det bør de også gøre, men vores problem er, at kun to ud af ti kommer tilbage til vores by for at slå sig ned. Derfor er vi nødt til at gøre byen og regionen mere tiltrækkende og kreativ. Ellers vil virksomhederne også blive nødt til at flytte på længere sigt.

Nu har Sønderborg chancen

- Det er NU – nu har vi chancen for at gøre noget ved det. Og vi arbejder på at gøre det til en folkelig bevægelse, ligesom vi har gjort i de to år, ansøgningen har været under forberedelse. Vores motto er ”Kultur over Grænser” – og vi vil krydse grænserne både fysisk og mentalt. Vi vil krydse grænserne mellem kultur og erhverv, mellem kultur og naturvidenskab – alle slags grænser, sagde Aase Nyegaard, der også kom ind på nærheden til Tyskland, og grænsen, som deler det gamle hertugdømme, og de blodige krige, der stadig skal sones.

Ind trådte en person, som dengang var vidne til krigene, nemlig den verdensberømte syddanske digter H.C. Andersen i skikkelse af den kendte performer Torben Iversen fra Odense:

- Jeg har jo ofte været her på egnen, på Augustenborg og på det smukt beliggende Gråsten, hvor jeg er blevet nådigst og hjerteligt modtaget og har nydt lykkelige dage. Her mærkede jeg intet, der kunne såre danske Sind og Hjerter. ”Den lille Pige med Svovlstikkerne” skrev jeg her. Men en tung og blodig tid skulle gå op herover. Jeg har ikke haft hjerte til at se disse egne igen. Men her er jeg så i et nyt palads ganske af skinnende glas. Det er som årtusinder er gået. Fra Sønderborg flyves ud i verden på dampens vinger. Ja, selv har jeg jo været på flere end 30 lange rejser, mange af dem med den nymodens jernbane.

2017_ansoegning_af_sted_3_Foto_Kim_Toft_Joergensen_1_.jpg
H.C. Andersen (Torben Iversen fra Odense) og prinsessen Maike Baum, studentermedhjælper på 2017-sekretariatet, kørte af sted mod Fynshav-færgen i en af Sønderborg Kommunes elbiler. Den blev parkeret i en ladestation hos Odense Kommune, hvorefter turen gik videre med jernbanen mod hovedstaden. Foto: Kim Toft Jørgensen

Ind trådte prinsessen...

Herefter citerede H.C. Andersen fra sin sang ”I Danmark er jeg født”, der ofte kaldes Danmarks uofficielle nationalsang:
”Engang du herre var i hele Norden, bød over England, - nu du kaldes svag, et lille land, og dog så vidt om jorden, end høres danskens sang og mejselslag. Du danske, friske strand, plovjernet guldhorn finder, Gud giv dig fremtid. som han gav dig minder! Dig elsker jeg! - Dig elsker jeg! Danmark, mit fædreland!”.

Ind trådte prinsessen, Maike Baum fra Bremen, der er studerende på Syddansk Universitet i Sønderborg og medhjælper på 2017-sekretariatet . Hun overrakte ansøgningen til H.C. Andersen, som lagde den i læderkufferten med ordene:

- Ja, den vil jeg tage med til hovedstaden – jeg kender turen og husker tydeligt den første gang, da jeg var 14 år og drog med postvognen – nu skal vi køre med elbil – ja, så hurtigt som forsynet vil, og batterierne holder. Adjø, nu drager vi af sted. Kom gerne ud og vink!

Først lød der dog en trompetfanfare. Det var trompetisterne Per Nielsen og Michael Matthiesen fra Sønderjyllands Symfoniorkester, der opførte Sønderborg2017-fanfaren, der er komponeret specielt til Sønderborg-kandidaturen af Flemming Neergaard Pedersen, Sønderborg.

Denne og andre artikler her på sitet kan frit benyttes.
Foto kan downloades fra "Presse" på forsiden.