30. juni 2012

Kulturhovedstad_04_C5.jpg

Jørgen Mads Clausen, Danfoss A/S har i flere tilfælde vist sin opbakning til
S2017 Europæisk Kulturhovedstad. Her ved et pressemøde i
Grænseforeningen i København. Foto: Per Gudman

 

 

Sønderborg2017 gør fremstød
i Bruxelles og Strasbourg

Med planerne for Europæisk Kulturhovedstad 2017 har den syddanske satsning et værdifuldt budskab til Europa. Derfor rejser en delegation fra Sønderborg mandag til Strasbourg og Bruxelles for at tale om ideerne. Med i delegationen er bestyrelsesformand for Danfoss A/S Jørgen Mads Clausen og Sønderborgs borgmester, Aase Nyegaard.

I Europa-Parlamentet i Strasbourg byder de folkevalgte danske medlemmer Christel Schaldemose og Anne E. Jensen mandag aften velkommen til en reception, hvor andre politikere og organisationsfolk, netværk samt medier er inviteret. Både i Strasbourg og i Bruxelles aftenen efter vil Aase Nyegaard tale om de visioner, der ligger bag Sønderborgs og Syddanmarks satsning, der er  et langsigtet udviklingsprojekt for at tiltrække og fastholde unge i regionen. Det er et stort behov, hvis regionen skal klare sig i en fremtid, hvor der ellers er udsigt til, at flere og flere unge vælger storbyerne - et problem, som i stigende grad truer sammenhængskraften i hele Europa og andre steder i verden.

I sin grænseoverskridende kandidatur til Europæisk Kulturhovedstad har S2017 udviklet en unik vision for en Countryside Metropolis – en landlig metropol, der først og fremmest handler om en mentalitetsændring. Energien og kreativiteten, som ellers forbindes med storbyer, skal styrkes og spille kraftigt ind i en tilværelse, hvor man samtidig kan nyde fordelene ved livet i et landområde: Nærhed til naturen, stærke fællesskaber og en sundere og mere bæredygtig livsstil uden samme stress som i storbyerne. Det kulturelle program, som S2017 foreslår for kulturhovedstaden i 2017 og i årene inden, fremhæver de positive aspekter ved at bo i en grænseregion og skaber åbenhed over for kulturel mangfoldighed.    

Ved begge receptioner vil kandidaturens leder, Else Christensen Redzepovic, uddybe disse tanker, ligesom australske Sue McCauley, der står i spidsen for det kulturelle program, vil fortælle om projekter som ”Grise-tango” i tilknytningen til en ArtFARM på Gråsten Landbrugsskole og ”Motorway Music”, hvor den nye motorvej får kreative rumlefelter, som frembringer musik. Også projekter, der involverer erhvervslivet direkte, er en del af programmet, og Jørgen Mads Clausen, Danfoss A/S, vil ved begge receptioner give sin syn på, hvorfor Europæisk Kulturhovedstad også er et vigtigt udviklingsprojekt for regionens virksomheder.

Med i bagagen har delegationen fra Sønderborg en udstilling om ansøgningens projekter, som også vil blive sat op i Bruxelles. Receptionen her begynder i Det Syddanske EU-kontor, hvorefter hele selskabet rykker over gaden til sidste del i Hanse-Office, som er Schleswig-Holsteins og Hamburgs repræsentationshus. Til denne begivenhed har husmoderforeningen i Sønderborg stået for kager til et sønderjysk kaffebord, ligesom gæsterne får en smagsprøve på den Sønderborg- og nu også Flensburgbaserede Define Electronic Music Festival i samarbejde med Tonspace fra musikkonservatoriet i Esbjerg.

I forbindelse med turen til EU-byerne vil delegationen fra Sønderborg desuden holde møder med en række centrale interessenter.