22. august 2012

S2017_air_photo_Sonderborg_with_the_battlefield_482.jpg

Sønderborg med Dybbøl Skanser og møllen i forgrunden, i baggrunden Sydals og Kegnæs. Foto Historiecenter Dybbøl Banke.
 
 

Sønderborg viser sig frem som Countryside Metropolis

Bøgeskoven, havet, nyhøstede marker, et hertugslot, et industrielt og teknologisk hovedkvarter, moderne byliv og regionale traditioner indgår i programmet, når Sønderborg-området i morgen får et meget afgørende besøg.

Gæsterne er fire medlemmer af den internationale jury, som fredag meddeler, om den finder Aarhus eller Sønderborg med Sønderjylland-Schleswig bedst egnet til at være Europæiske Kulturhovedstad, når det er Danmarks tur i 2017.

I dag er jurymedlemmerne på besøg i Aarhus, og på fredag skal delegationer fra begge byer fremlægge deres ansøgninger i Kulturstyrelsen i København foran den samlede jury, som kl. 16.30 ved et pressemøde meddeler sin afgørelse.

De fire jurymedlemmer, som ledsages af embedsfolk fra Kommissionen og det danske kulturministerium, ankommer allerede i aften til Sønderborg-området, hvor natten tilbringes på det smukt beliggende Dyvig Badehotel på Nordals. På den måde bliver besøget indledt med et af de fineste eksempler på store naturværdier, der kendetegner regionen, og som i kulturvisionen for den syddanske/nordtyske region er med til at give grundlag for en høj livskvalitet. Ideen er, at når der samtidig tilføres mere af energi og kreativitet, der normalt forbindes med storbyerne, er kombinationen et attraktivt alternativ til storbyerne, som unge ellers i stigende grad flytter til.
I Sønderborgs ansøgning til Europæisk Kulturhovedstad betegnes dette som en Countryside Metropolis – en landlig metropol.

Et kig ud over de nordalsiske marker brydes af et højhus – hovedkvarteret for den globale erhvervsvirksomhed Danfoss A/S, som blev grundlagt i en gård i nærheden. Her vil jurymedlemmerne næste dag blive modtaget af en række af regionens mest fremtrædende politikere og erhvervsfolk. Derefter går turen til det tidligere hovedsæde for hertugen af Schleswig-Holstein-Sønderborg-Augustenborg, nemlig Augustenborg Slot – eller nærmere bestemt til Skulptur- og Kunstcentret Augustiana, hvor juryen vil møde en række af regionens kunstnere. Programmet rummer naturligvis også et besøg på et af Danmarks mest betydningsfulde erindringssteder, Dybbøl Banke og Dybbøl Mølle, hvor Danmark led sit smertelige nederlag til Preussen og Østrig i 1864.

Men det bliver også til et møde med byens eksperimenterende kunst i den tidligere jernbanetunnel og senere beskyttelsesrum Xbunker og med byens borgere ved et stort kaffebord på Rønhave Plads tæt ved S2017-shoppen, inden dagen afsluttes i Sønderborgs store videns- og kulturcenter fra 2007, Alsion, med universitet, koncertsal og forskerpark.

 

Jurymedlemmerne, som besøger Aarhus og Sønderborg er:

Internationale:

  • Sir Jeremy Isaacs, tidligere leder i BBC, Channel 4, og af the Royal Opera House, Covent Garden, England
  • Constantin Chiriac, direktør for nationalteatret Radu Stance i Rumænien. Er selv både film- og teaterskuespiller.

Danske:

  • Næstformand i juryen Christine Buhl Andersen, som er direktør for KØS – Museum for kunst i det offentlige rum, Køge
  • Katrine Ring, DJ, musikjournalist i DR