26. marts 2012

Sønderborg på turné om kulturhovedstaden

- Vi mødte en positiv indstilling alle steder. Der er rigtigt  kommet gang i snakken om, hvilke aktiviteter de enkelte kommuner selv kan sætte i gang. Det er det, der gør det så stærkt, at vi kan stå sammen.

Sådan siger Sønderborgs borgmester, Aase Nyegaard, efter at hun, den tidligere og den nuværende kommunaldirektør har været rundt til kommunerne i Region Syddanmark for at samle opbakning til kulturhovedstaden.

Aase_Nyegaard_web480px.jpg

Den regionale opbakning vil spille en stor rolle, når juryen den 24. august skal beslutte, om Sønderborg eller Aarhus skal være Europæisk Kulturhovedstad i 2017.

indtaegtsbidrag.png

Vinder Sønderborg er fordelingsnøglen skåret sådan, at de sønderjyske kommuner skal betale 25 mio. kr. over seks år til projektet, mens de øvrige 18 kommuner skal tilføre projektet 25. mio. kr.

Kommunerne Kolding, Middelfart, Vejle, Fredericia, Vejen, Billund og Esbjerg har allerede politisk besluttet at støtte den syddanske kulturhovedstad.

Der er vækst i kultur

- Det er vigtigt for os at gøre klart, hvorfor vi skal gå ind i satsningen, siger Aase Nyegaard: 
- Det skal først og fremmest ses som et udviklingsprojekt, som bidrager til, at det nordligste Tyskland og Region Syddanmark sammen udvikler sig fra en grænseregion til en vækstregion. Med kulturen som løftestang kan vi skabe en model for, hvordan såkaldte udkantsområder kan skabe en fremtid. Det kan bruges i hele Europa. Kultur er faktisk Europas største vækstgenerator.

For Sønderborgs vedkommende nævner Aase Nyegaard de faldende børnetal med efterfølgende skolelukninger som en af kommunens udfordringer.
- De tal gør det nødvendigt, at vi investerer i fremtiden med S2017. Hvis vi ikke er offensive, risikerer vi at mangle børn til endnu flere skoler. En anden udfordring er, at otte af ti unge, der rejser væk fra landsdelen for at studere eller arbejde, ikke vender tilbage. På længere sigt får en egn med rigtig mange ældre, men ingen yngre til at betale skat, så de ældre kan tilbydes den service, de fortjener.

Et attraktivt kulturliv er en nødvendighed, påpeger borgmesteren:
- Sammen med studiepladser, arbejdspladser og gode boliger, er det en forudsætning for, at vi kan tiltrække de mennesker, som skaber vækst og udvikling.

FAKTA:

Sønderborg Kommune har investeret 4,1 mio. kr. fordelt på årene 2009 til 2011. Hvis Sønderborg den 24. august bliver udnævnt til Europæisk Kulturhovedstad i 2017, løftes den syddanske satsning over i en uafhængig fond med egen bestyrelse og et budget på 400 mio. kr. fordelt over årene 2012 til 2018.