10. juni 2011

Sønderborg-jazz i verdensklasse en hel aften på Copenhagen Jazz Festival

Selv om man er bosat fjernt fra hovedstaden, kan man godt holde et absolut topniveau. Det beviser orkestrene i JazzAls, der spiller en hel aften på Indre Nørrebro ved Copenhagen Jazz Festival under banneret for Sønderborg med Sønderjylland-Schleswig - Europæisk Kulturhovedstad 2017. Generalprøve på Sønderborghus 16. juni.

Art_Ensemble_Syd__jazz_als_jpg.jpg
Art Ensemble Syd, i midten Niels Præstholm

Når der 1.-10. juli er Copenhagen Jazz Festival, vil der hele aftenen torsdag 7. juli stå Sønderborg på plakaten på Indre Nørrebro i Blågårdsgades beboerhus ”Støberiet”. Fire orkestre under JazzAls vil på skift og i forskellige konstellationer vise, at jazzen i Sønderborg-området trives og sagtens kan udfylde scenerne i København, der regnes som en af verdens hotteste jazz-metropoler.

Det er orkestrene Niels Præstholm og Gyroscope String Trio, Art Ensemble Syd, Don Immel Sekstet og Matias W. Andreasen Kvartet.

Som en generalprøve fyrer orkestrene hele programmet af på Sønderborghus torsdag 16. juni i forlængelse af, at Sønderborg Jazz Club holder generalforsamling samme sted kl. 19.30. Her er alle velkomne, og der bliver der gratis entré.

Enorm vilje til udvikling

En af drivkræfterne bag JazzAls er Niels Præstholm, der flyttede til Sydals for fem år siden efter 25 år i København, hvor han havde gang i en solid karriere som jazzbassist og komponist. Han flyttede i forbindelse med, at hans samlever, Kirsten Andreasen, blev forstander på Produktionshøjskolen i Ragebøl. Var det så at flytte ud i mørket som jazzmusiker?

- Nej da, siger Niels Præstholm:

- For at leve som kunstner på højt niveau, er det ikke nødvendigt at bo i København. Jeg kan godt tage derover engang imellem, men jeg kan også invitere folk over at samarbejde med os, siger bassisten, der også har gjort det til sit projekt at finde frem til lokale unge musikere med talent og noget på hjerte. Og det har slet ikke været umuligt, eftersom Sønderborg er hjemby for en levende musikskole og for Sønderjyllands Symfoniorkester, hvor flere musikere ved siden af det klassiske også gladelig kaster sig ud i jazz’ens vilde vover.

- Jeg er ikke sikker på, at det samme kunne opstå i Nordjylland. Det kommer måske af, at Sønderjylland var en del af det slesvig-holstenske hertugdømme, og den tætte kontakt til Europa betyder, at her er en større  tradition for nysgerrighed overfor kultur. Her er en enorm vilje til udvikling, siger Niels Præstholm.

Viljen til udvikling står centralt i Sønderborg med Sønderjylland-Schleswigs ansøgning om at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Det handler om Kultur Over Grænser – både de fysiske og de mentale grænser. Jazz’en er i sin oprindelse et møde mellem to kulturer – den afrikanske og den europæiske, og til enhver tid er den en musikform, der kombinerer og udfordrer grænserne.

Derfor er både Sønderborg Kommune og kandidaturen Sønderborg med Sønderjylland-Schleswig - Europæisk Kulturhovedstad 2017 medspillere, når JazzAls stiller op til Copenhagen Jazz Festival.  

De spiller:

  • Niels Præstholm og Gyroscope String Trio med Simon Spang Hanssen og Håkon Berre (international gruppe baseret på Sønderborg-komponisten Niels Præsteholms musik) Heftig impro-jazz med masser af action, skønhed og finurligheder. Gruppens første CD ”Precessions” har modtaget strålende anmeldelser i Danmark (Jazzspecial) Sverige (Orkesterjournalen) Frankrig (Jazz Hot) USA (Cadenze Magazine og All About Jazz New York)
  • Art Ensemble Syd: Sønderborg Kommunes flagskib indenfor jazz og rytmisk musik, syv musikere, flotte arrangementer, uropførelser af kompositioner fra nogle af landets bedste komponister. Koncerten ender med, at Gyroscope-musikerne kommer på scenen og spiller uropførelse af værker for 10-11 musikere. Arrangeret i samarbejde med komponistsammenslutningen ToneArt

    Medlemmer: Simon Spang-Hanssen, saxofon og fløjte; Thorstein Q Hemmet, fløjter; Don Immel, trombone; Heine Steensen, violin; Hans Jørgen Julius, guitar; Niels Præstholm, bas; Matias W. Andreasen, trommer.
     
  • Don Immel Sekstet, swingende flot jazz med et stænk af pop. Fra chill til funk. Don Immel er solobasunist i Sønderjyllands Symfoniorkester og samtidig en jazzbasunist på internationalt niveau. Har netop udgivet CD’en ”Together Alone”, hvor bl.a. Søs Fenger medvirker. Der arbejdes på, at hun dukker op til koncerten i København.
  • Bly-blu-bli-ble/ The Big Dabrowsky, Den bare 18-årige trommeslager Matias W. Andreasen er involveret i mange projekter allerede. Har bare i dette forår turneret i både Danmark og Polen, har vundet førsteprisen ved den internationale Jazz Nad Odra festival i Polen har spillet opvarmning for Mads Langer og er blevet optaget på det rytmiske musikkonservatorium i København. Ved koncerterne i Sønderborg og København spiller han med trioprojekterne The Big Dabrowsky og Bly-blu-bli-ble.

Se mere på: www.jazzals.com

Koncerterne er støttet af DMF, DJBFA, Sønderborg Kommune, Sønderborg Jazzclub, Sønderborghus og komponistsammenslutningen ToneArt.