1. februar 2011

SØNDERBORG ER EN KUNSTNERISK PORTAL TIL EUROPA

Af: Kasper Sørensen

Snderborg_er_en_kunstnerisk_portal_2011-01_Rick-Towle_Flensburger-Schiffahrts-Museum_003.jpg
Rick Towle bor i dag i Sønderborg, men har et stort netværk på den anden side af grænsen.

Rent kunstnerisk er Sønderborg ikke en provins, men en portal til resten af Europa. Det siger den professionelle amerikanske kunstner Rick Towle, der i dag bor i Sønderborg.

Han er uddannet billedkunstner i USA, og har været professionel kunstner i Danmark siden midten af halvfjersene. Han har solgt, udstillet og udøvet kunst i hele verden, han har boet i København i mere end 20 år, men er i dag bosat i Sønderborg, hvor han lever af sin kunst.

Som ung kunstinteresseret rejste han sammen med en kammerat rundt i Europa på dannelsesrejse lige efter gymnasiet. De tog den på stop fra Paris og rundt for at opleve alle de store kunstudstillinger. Her blev Rick for første gang betaget af den nordiske kunst. Specielt kunstnerne Asger Jorn og Edvard Munch gjorde stort indtryk. Det betød, at efter han afsluttede sin uddannelse som billedkunstner i USA, flyttede han til København som udvekslingsstudent. Her mødte han sin ekskone, og blev en integreret del af den danske kunstscene.

Da han i 1995 valgte at gøre op med sine kunstnerrelationer i København og flytte til Sønderborg, var der mange af hans tidligere kollegaer der spurgte ham, hvad han dog ville ude på den mark. Rick havde måske også sin tvivl, men den blev hurtigt manet til jorden. Han fandt hurtigt ind i mange grænseoverskridende samarbejder med kunstnere på den anden side af grænsen, og sammen med hans herboende kollegaer i Billedkunstnernes forbund, har han fundet en ny lidenskab i kunsten, nemlig den at nedbryde grænser.

- Amerikanere har altid været fascinerede af at nedbryde grænser. Og da jeg kom herned, var jeg lidt chokeret over de fordomme der stadig var fra dansk side, siger han.

Børnekunstfestivalen

Det blev hans inspiration til at starte børnekunstfestivalen i Sønderborg., som blev afholdt for første gang i 2007. En festival hvor Rick kan trække på alle sine kreative og faglige specialer. Han har i flere år undervist i billedkunst parallelt med sin udøvende kunstforretning.

Børnekunstfestivalen er et initiativ hvor danske og tyske børn, samarbejder om at skabe kunst. I år er der tre danske og tre tyske skoler med i projektet, som skal udstilles til april på Sønderborg Slot.

- Min indstilling er, at hvis man skal ændre noget, må man starte med børnene. Derfor fik jeg idéen til børnekunstfestival, hvor børn kunne samarbejde på tværs af grænsen, siger han.

Hele projektet går ud på at tyske og danske skoler samarbejder parvis. Så skolerne samles til en workshop, hvor Rick bl.a. lærer dem om kunst, og lader dem sammen skabe kunst.

Det er en meget intens proces hvor fjerde og femte klasserne, der endnu ikke taler hinandens sprog, er nødt til at kommunikere, og det giver nogle fantastisk kreative processer, siger Rick.

Kulturhovedstad skaber interesse

Da Rick kom til området for næsten 20 år siden, var interessen for kunst blandt områdets indbyggere, ikke noget han som kunster, lagde mærke til. Men han kan tydeligt mærke at efter Sønderborg kandidere til titlen som Kulturhovedstad 2017, så er folk blevet mere villig og mere interesserede i kunst som håndværk.

- Det har givet et løft til hele området. Folk er blevet mere opmærksomme på at der er noget der hedder kunst, og man er blevet mere åben overfor kunst, siger han.

Han fremhæver også mange af de projekter der er sat i søen, efter byen har besluttet sig for at gå efter titlen. Der er startet en masse processor og spændene projekter, som, selvom man ikke vinder, stadig vil gavne områdets kunst i lang tid fremover.

Artikel fra www.sonderborg.dk