2. februar 2012

Sønderborg besøger Graz, Maribor og Sarajevo

Torsdag den 2. februar tager en delegation fra Sønderborg Kommune med borgmester Aase Nyegaard i spidsen på studietur til Graz i Østrig for at hente inspiration til den endelige ansøgning om at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Graz var europæisk kulturhovedstad i 2003.

Efter besøget i Graz returnerer Aase Nyegaard til Sønderborg, men sekretariatsleder Else Christensen Redzepovic og journalist Henriette Pilegaard fortsætter rejsen og sætter kurs mod først Maribor i Slovenien og dernæst Sarajevo i Bosnien og Hercegovina. Maribor er europæisk kulturhovedstad i år, og Sarajevo satser hårdt på at blive det på en særlig ordning i 2014. Det er således tre kulturhovedstadssværvægtere, der er målet for rejsen, To af byerne er lykkedes med det, som Sønderborg og grænseområdet så gerne vil gøre efter – at blive Europæisk Kulturhovedstad. Og Sarajevo er næsten i mål.

- Vi er i fuld gang med at kvalificere vores ansøgning, blandt andet i forhold til de bemærkninger, som den internationale jury er kommet med. Det kræver, at vi er på omgangshøjde med niveauet og kvaliteten i andre ansøgninger. Derfor besøger vi nu de tre byer, der ligger tæt på hinanden og enten har været, er eller snart bliver Europæisk Kulturhovedstad, siger borgmester Aase Nyegaard.

gyroscope_stringtrio_2017web480pix.jpg
Niels Præstholm & The Gyroscope String Trio spiller to gange på Vinterfestivalen i Sarajevo.

I Maribor og Sarajevo skal delegationen tættere på nogle af de elementer, der er vigtige for Sønderborgs ansøgning. Det handler blandt andet om, hvordan økonomien skrues sammen, hvordan erhvervslivet involveres i kulturhovedstadsprojektet og hvordan borgerne inddrages og bliver aktive medspillere.

- I Sarajevo deltager vi i tre workshops omkring netop disse emner. Vi skal selv fortælle om vores egne erfaringer og vi skal høre om deres, fortæller sekretariatsleder Else Christensen Redzepovic.

Else glæder sig især til besøget i Sarajevo, der fra 1992 – 1995, under den bosniske krig, gennemlevede den længste belejring af en hovedstad i nyere tid. Nu ønsker byen at lægge fortidens spøgelser og blodige stridigheder bag sig og vende blikket mod en ny europæisk fremtid. Nøgleordet er forsoning mellem de forskellige etniske og religiøse grupper.

- Det var Dayton-aftalen, ledet af Bill Clinton, der afsluttede borgerkrigen og belejringen af Sarajevo. Under forarbejdet til aftalen blev der blandt andet kigget på den danske genforeningsmodel med afstemningen i 1920. Der er ingen tvivl om, at vi i det dansk-tyske grænseområde har nogle erfaringer, der kan bruges, når der skal findes løsninger på grænsestridigheder. Vi ser det i Sarajevo, på Cypern og også i Spanien med den baskiske løsrivelsesbevægelse. Her bliver emnet aktuelt, når San Sebastian bliver Europæisk Kulturhovedstad i 2016, siger Else Christensen Redzepovic.

Der er allerede kommet konkrete resultater ud af det kulturelle samarbejde med Sarajevo. Jazzensemblet The Gyroscope String Trio med den lokale bassist Niels Præstholm skal optræde to gange ved den traditionsrige vinterfestival i Sarajevo. Temaet for årets vinterfestival er ”Fred”