7. marts 2011

SLESVIG-HOLSTEN SLÅR PÅ TROMME I BERLIN FOR EUROPÆISK KULTURHOVEDSTAD 2017

Onsdag deltager flere hundrede i en præsentations- og debataften i Berlin om Sønderborg med Sønderjylland-Schleswigs kandidatur til Europæisk Kulturhovedstad 2017. Slesvig-Holstens ministerpræsident, Peter Harry Carstensen, har inviteret.

For mindre end to uger siden vakte det opmærksomhed i de danske medier, da Sønderborg med Sønderjylland-Schleswig præsenterede sin kandidatur til Europæisk Kulturhovedstad 2017 i København med en hel delegation af fortalere fra begge sider af grænsen.

På onsdag drager et endnu stærkere hold af sted for at slå på tromme for kulturhovedstaden i Berlin, hvor Slesvig-Holstens ministerpræsident, Peter Harry Carstensen, har inviteret til en aften i Vertretung des Landes Schleswig-Holstein beim Bund.

Berlin_1.jpg
Verdensuret og tv-tårnet i Berlin.

Blåstempling i Tyskland

Dermed har kendskabet til kandidaturen en chance for at blive udbredt til hele Tyskland.

- Det betyder meget for os, at vi bliver blåstemplet på delstatsniveau i Tyskland, og at der kommer en offentlig udmelding og anerkendelse af kandidaturen som en vigtig vision for grænselandet. Det er også vigtigt, at vi bliver synlige for de nationale kulturinstitutioner og kunstnere i Berlin, siger projektleder Else Christensen Redzepovic, der håber på stor medieinteresse. Mange journalister og interessenter er i disse dage i Berlin til verdens største turismemesse, ITB.

Kandidaturen har allerede fået opbakning fra den tyske forbundsdag i Berlin, hvor Minister for kultur og medier Bernd Neumann ser et stort potentiale i en regional forankret kandidatur:

"Ideen om et regionalt kandidatur til Europæisk Kulturhovedstad er fremragende. Kandidaturen er interessant og har ikke mindst som grænseoverskridende projekt gode muligheder. Kandidaturen alene vil give regionen et opsving, idet de midler, der investeres i kultur, er en investering i fremtiden."

Ved aftenen i Berlin byder Staatssekretär Heinz Maurus velkommen, hvorefter Danmarks ambassadør, Per Poulsen-Hansen, taler. Else Christensen Redzepovic præsenterer kandidaturen efterfulgt af indlæg af Sønderborgs borgmester Aase Nyegaard; formanden for kultur- og erhvervs-udvalget i Sønderborg, Stephan Kleinschmidt; formanden for Regional Udvikling i Region Syddanmark, Lasse Krull; Flensborgs overborgmester, Simon Faber og bestyrelsesformanden for Danfoss, Jørgen Mads Clausen.

Ordstyrer bliver Prof. Dr. Oliver Scheytt, forretningsfører for organisationen bag Essen med Ruhr Europæisk Kulturhovedstad 2010.

Fra Sønderborg deltager også Art Ensemble Syd – et eksperimenterende jazzorkester med en besætning på syv professionelle musikere.
 
FAKTA

Sønderborg med Sønderjylland-Schleswig kandidat til Europæisk Kulturhovedstad 2017 har Sønderborg som centrum, men dækker hele den grænseoverskridende region med Aabenraa, Haderslev, Tønder, Nordfriesland, Schleswig-Flensburg og Stadt Flensburg – et område på ca. 700.000 indbyggere.

Kulturhovedstadens sekretariat i Sønderborg er i gang med at udarbejde en første ansøgning, der afleveres i slutningen af september 2011. Godkendes den, bliver Sønderborg officielt nomineret. Én anden by i Danmark, Aarhus, arbejder på at blive nomineret.

De nominerede skal aflevere den endelige ansøgning i midten af 2012, og udnævnelsen sker i slutningen af samme år.Det ligger fast, at der i 2017 skal være en Europæisk Kulturhovedstad i Danmark og én i Cypern.