21. januar 2012

Simon Faber holdt poetisk tale ved sin indsættelses-reception

Det skal være slut med udkants-ynk, fastslog Flensburgs nye overborgmester, der hellere vil slå nogle store brød op og gerne henover grænsen.

Fra rådne bananer til gyldne æbler. Sådan beskrev den nye overborgmester i Flensburg, Simon Faber, mulighederne i det styrkede regionale samarbejde over grænsen, i sin tale, efter han onsdag fik borgmesterkæden om halsen ved indsættelsesreceptionen på rådhuset.

Simon_Faber_holdt_poetisk_-_indtrdelse__foto_Sebastian_Iwersen__Flensborg_Avis.jpg
Så fik Simon Faber borgmesterkæden om halsen. Og han fik sig skrevet ind i byens gyldne bog. Foto venligst udlånt af Sebastian Iwersen, Flensborg Avis

Det var en lang og poetisk, men også humoristisk tale, der tydeligt afspejlede, at Simon Faber har sin uddannelse i musikkens og scenekunstens verden.

Efter indledningen slog Faber selvironisk fast:

- Nu kan jeg mærke jeres skepsis - vores nye overborgmester er en, der holder blomstrende taler. Nu skal han jo lige se til..., hvorefter fulgte en opremsning af problemer: Huller i vejene, budgetkrise, sparetrusler mod landsdelsteatret, universitet og fængsel m.v.

Ikke desto mindre var det en optimistisk tale, der i flere omgange kredsede om samarbejdet med det sydlige Danmark. Peter Faber, der ikke for ingenting er rundet af det danske mindretal i Flensborg og valgt for Slesvigsk Parti, fastslog:

- Samarbejdet kan udgøre den afgørende forskel mellem rådne bananer og gyldne æbler, sagde han med  henvisning til, at hele det sydlige Danmark og hele det vestlige Jylland af eksperter er blevet kaldt Den Rådne Banan, hvorfra de unge flygter, og hvor udviklingen går i stå.

Der er allerede samarbejde om redningstjenester, sygehuse og plejekapacitet - en uproblematisk anerkendelse af kompetence i nabolandet, sagde overborgmesteren, som straks derefter nævnte et tættere samarbejde mellem landesteatret og Sønderjyllands Symfoniorkester:

- Flensborg har brug for begge sider og gode kontakter.

Ved receptionen underholdt netop blæserkvintetten Kirin Winds fra Sønderjyllands Symfoniorkester, ligesom en operasanger fra Schleswig-Holsteinisches Landestheater gav et festligt indslag.

Fehmern er en knast

Fabers tale handlede dog ikke kun om de bløde værdier:

- Som erhvervsområde har vi dobbelte muligheder: Tyskland er Danmarks vigtigste handelspartner. I Danmark produceres der overvejende i Jylland! Og det, som Tyskland ikke køber, tager på en global rejse fra Hamburg... Midt i denne vigtigste korridor - Jyllandkorridoren - ligger vi. Så vi kan roligt overlade den faste forbindelse over Femern-bæltet til svenskerne!

Det var alle gæster ved receptionen dog ikke enige i. Danmarks transportminister, Hans Christian Schmidt fra Vojens, var på talerstolen, hvor han udtrykte sine gode ønsker og nævnte de styrkede trafikale forbindelser over grænsen og i  Sønderjylland, blandt andet det igangværende motorvejsbyggeri mellem Kliplev og Sønderborg, der gør vejen nemmere til Sønderborgs lufthavn.

- Men også Sjællænderne kan få stigende interesse for de gode tyske naboer. De faste Fehmern-forbindelse vil gavne grænseområdet, og så kan de jo lære af samarbejdet i vores grænseregion!

Skøn 2033-vision

Den nyslåede overborgmester sluttede af med sin 2033-vision for Flensborg - opdelt i de fire årstider, hvor festival- og konferencegæster strømmer til byen, blandt andet for at lære at løse grænselandskonflikter, hvor horder af unge familier - også fra Danmark - slår sig ned i den gamle og smagfuldt renoverede dele af byen, hvor havnen er fyldt af historiske skibe fra hele Europa og skibe, der fragter folk til kunstoplevelser i Aabenraa og Sønderborg, og hvor forskning og erhverv trives i et afbureaukratiseret klima.

- Vi kan ikke begejstre politikerne i Berlin, Kiel eller København med klagesange, men det kan vi med gode ideer... Slut med udkants-ynk, søvnighed og skænderier. Lad os ikke slås om hver en krumme, men hellere slå nogle store brød op... lad os plukke de gyldne æbler!
 
FAKTA
Simon Faber er født i Flensburg i 1968 og har taget studentereksamen på Duborg-Skolen. Han er cand.mag. i musik og tysk ved Aarhus Universitet og har dertil en diplomuddannelse i klassisk sang og korledelse ved Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus. Han har været forlagsleder og chefsekretær hos Radiosymfoniorkestret i Danmarks Radio. Har i de seneste seks år virket som konsulent for det danske mindretal.