28. september 2012

S2017-samarbejde i Sønderjylland-Schleswig sendt til hjørnespark

Der skal endnu et møde til for at afklare, hvorvidt de øvrige sønderjyske kommuner, Stadt Flensburg, Kreis Nordfriesland og Kreis Schleswig-Flensburg vil samarbejde om en fortsættelse af 2017-strategien.

Sønderborg havde inviteret til et arbejdsmøde i dag i Lyren i Padborg, hvor Region Sønderjylland-Schleswig holder til, og foruden borgmestrene deltog det syddanske regionsrådsmedlem Karsten Uno Petersen, der  er næstformand i Rådet for Regional Udvikling, mens Schleswig-Holsteins ministerpræsident, Torsten Albig, havde meldt afbud.

Lederen af S2017-kandidaturen, Else Christensen Redzepovic, fremlagde hovedtrækkende i et strategipapir, der er under udarbejdelse, hvor S2017-visionen, at skabe en Countryside Metropolis, viderføres og udmøntes i en femårsplan - stort set efter en en model, som allerede er beskrevet i S2017's endelige ansøgning til Europæisk Kulturhovedstad. En fond vil stå bag et sekretariat, som får til opgave at udføre planen i videst muligt omfang. Kulturen skal være løftestang i en udviklingsstrategi, der både rækker over grænsen og over mange sektorer og dermed skaber sammenhæng og international slagkraft. Målet er at bryde den negative udvikling, der truer regionen i forhold til befolkningstal og vækst.

Det er en strategi, som Region Syddanmark ifølge Karsten Uno Petersen godt kan se muligheder i.

På mødet lagde Sønderborg op til en helt åben drøftelse, hvor parterne kunne komme med deres egne bud på indhold og samarbejdsform.  Der er nu planlagt et opfølgende møde den 4. november.