4. juli 2012

Brux_Hanse-leder_C5_-_top_20120703-PSF_1276-Patricio_Soto.jpg

Dr. Thomas Engelke, vicedirektør bød velkommen på vegne af Hanse-Office.
Til venstre lederen af Det Syddanske Bruxelles-Kontor, Jonas Groes.
Foto: Patricio Soto
 

S2017 holdt dansk-tysk Tour De Chambre i Bruxelles

Sønderborg med Sønderjylland-Schleswigs kandidatur til Europæisk Kulturhovedstad trækker på alle gode kræfter og bliver mødt med velvilje. Det blev bevist tirsdag aften i Bruxelles, da S2017 kunne byde gæster velkommen til en reception i to akter. 

Gæsterne mødte op i Det Syddanske Bruxelles-Kontor, hvor direktør Jonas Groes bød velkommen på vegne af Det Syddanske Bruxelles-kontor og vicedirektør Dr. Thomas Engelkepå vegne af Hanse-Office. Sidstnævnte overbragte en hilsen fra Anke Spoorendonk fra det danske mindretalsparti SSV, der for få uger siden er valgt til justits-, kultur- og europaminister i Slesvig-Holsten. I hilsenen tilkendegav Spoorendonk sin fulde opbakning til den grænseoverskridende S2017-ansøgning, og hun fremhævede, at man i grænseregionen har levet og arbejdet sammen i århundreder og har haft glæde af hinandens forskelle i kultur og sprog.

Efter præsentationen af kandidaturen blev gæstene bedt om at krydse Avenue Palmerston og fortsætte receptionen i Hanse-Office, som er repræsentationshuset for Schleswig-Holstein og Hamburg.

Inden turen over gaden blev de budt på det traditionelle sønderjyske kaffebord - og hjemmebagt endda, eftersom det var husmoderforeningen i Sønderborg, der leverede de lækre kager: Appelsinkage, brødtort (rugbrødslagkage), kringle, mandelstænger og meget mere i fineste, velsmagende kvalitet. De fik også en lille fortælling med på vejen, om hvordan traditionen opstod i den tyske tid i Sønderjylland, da de dansksindede ikke måtte holde politiske møder og heller ikke kunne få spiritusbevilling. Til gengæld samledes de om meget langtrukne kaffeborde. Siden er det oprørske element af historiske årsager blevet overflødigt, men traditionen er blevet et højt værdsat kendetegn, som også tyskerne sætter pris på. For eksempel har den tyske forfatter Siegfried Lenz taget den under kærlig behandling i en novelle, og i forbindelse med kulturhovedstad vil borgere fra alle kulturer blive inviteret til at medvirke i Verdens Længste Kaffebord på Gendarmstiden langs Flensborg Fjord. 

 

Balancekunst på en segway

Turen over gaden blev først an af bestyrelsesformanden for den Sønderborg-baserede globale Danfoss-koncern, Jørgen Mads Clausen, som tog den på en segway - et nymodens tohjulet køretøj til en opretstående person, som styrer ved at flytte balancen. Det kræver lidt øvelse, men gæsterne fik lov at prøve det af under kyndig vejledning af Line Sørensen, som til daglig er at finde i videnskabs-oplevelsesparken Danfoss Universe ved Sønderborg.

I det endnu prægtigere art nouveau-palæ på den anden side af gaden kunne gæsterne fortsætte konversationen og studere en udstilling med nogle af de projekter, der indgår i den grænseoverskridende syddanske-nordtyske kandidatur. Og selv om gæsterne nu var ankommet til det tyske hus, fortsatte de sønderjyske madtraditioner i form af ringriderpølser. En specialitet, hvis berømthed de danske sønderjyder langt hen ad vejen kan takke indflydelsen fra de tyske pølsetraditioner for. Tyske indslag var der dog også i form af Flensburger Pilsener med den karakteristiske patentprop, ligesom kaffebordet var blevet ledsaget af god rom, som Flensburg også har været kendt for, siden søfartens gyldne dage.

I forbindelse med receptionen blev der knyttet endnu tættere forbindelser mellem S2017 og repræsentationerne, ligesom kandidaturen med turen til EU-hovedstaden og Strasbourg dagen før har fået kontakter til nye, interessante netværk.

Brux_kaffebord_20120703-PSF_1409-Patricio_Soto.jpg

Sådan et kagebord har de nok aldrig før set i Bruxelles.

 

Brux_Bondam_20120703-PSF_1291-Patricio_Soto.jpg

Klaus Bondam, leder af Det Danske Kulturinstitut
i Bruxelles, var med til at byde velkommen.

 

Brux_-_Scheytt_20120703-PSF_1201-Patricio_Soto.jpg

Australske Sue McCauley, der står for det kunstneriske
program i S2017-ansøgningen, uddyber her projektet
Motorway Music for Dr. Oliver Scheytt, der var
direktør for kulturhovedstaden Ruhr2010.

 

Brux_-_BondamJMC_20120703-PSF_1244-Patricio_Soto.jpg

 

Brux_segway_JMC_20120703-PSF_1422-Patricio_Soto.jpg

Danfoss-formand Jørgen Mads Clausen tog turen over gaden
på segway og overlod den derefter til gæsterne, der kunne
prøve med vejledning fra Line Sørensen fra videnskabs-
oplevelsesparken Danfoss Universe, til venstre.

 

Læs også:

Sønderborg2017 gør fremstød i Bruxelles og Strasbourg

Dansk Europa-politiker: Den grise-tango skal jeg se

Europa-politiker ser potentiale i grænselandet

EU-kulturpolitiker: Selve ansøgningen til Europæisk Kulturhovedstad giver værdifulde byggesten

Det sagde gæsterne i Bruxelles om S2017-kandidaturen