20. maj 2011

RUNDKREDS OG TROMMERYTMER: LAD OS GØRE DET IGEN!

- One, two, three, four, five, six, seven, eight, lyder det igen og igen til rytmen fra trommen. Ellers bliver der ikke sagt mange ord - men der bliver grinet og klappet.

- Vi er Didi og Dada, præsenterer de to instruktører med glade ansigter sig. De er fra det europæiske netværk Drums and Peace.

Her i salen på Kongevejs-biblioteket i Sønderborg styrer de en workshop som led i konferencen om internationalt ungdoms- og kulturarbejde, der holdes i forbindelse med et internationalt ugeseminar med deltagere fra mange lande. Seminaret og konferencen falder samtidig i European Youth Week, 15.-21. maj, der sætter spot på EU’s ungdomsstrategi og har i hundredvis af arrangementer med politisk debat, ungdomsarbejde og frivilligt arbejde.

Der sat stole i en rundkreds på gulvet, men deltagerne får ikke lov at sidde stille. Til trommerytmerne lærer de serier af bevægelser: Det er ned på gulvet, op over stolen og rundt om sidemanden. og det kræver gentagelser at få serierne ind i kroppen.

- Let’s do it again, opmuntrer Didi og Dada og:
- Shall we try from the beginning?

rundkreds_og_tromme_110518_workshop_006_red_komp.jpg
Fællesfotografering med borgmesteren blev et festligt sidste punktum for konferencen.
rundkreds_og_tromme_110518_workshop_001_red_komr.jpg
Deltagerne fik ikke lov at sidde stille på stolene.

Samspil med kulturhovedstad

Dagen før har et par håndfulde af instruktørerne været ude på fire folkeskoler på Als for at vise lærerne, hvordan man kan aktivere og træne indlæringen hos eleverne med musik og dans på tværs af sproglige og kulturelle forskelle. Det er ”Culture across Bordes” og falder i tråd med temaet for Sønderborg med Sønderjylland/Schleswig som Europæisk Kulturhovedstad 2017, som holdet også gør en indsats for at udbrede.

På konferencen denne eftermiddag og aften henter nogle lærere fra blandt andet Sønderborg og Flensborg inspiration til undervisningen. Arrangørerne: Sønderborg Multicultural Society, SMS, og Drums of Peace håber, at dette kun er første skridt, og at de i fremtiden vil få mulighed for at udbrede det internationale aspekt endnu mere blandt børn og unge i Sønderborg-området.

Bravo, bravo!

På konferencen optræder rapperne i Sønderbronx Boyz og pigerne i deres dansegruppe sammen med koordinatoren for Sønderborg Multicultural Society, Richardt Nielsen.

- Bravo, bravo! lyder det begejstret fra tilskuerne – også, da Sønderborgs borgmester, Aase Nyegaard, holder afslutningstale:

- Det er rart at have jer her. For os i Sønderborg har vi som motto: ”Vi kan hvad vi skal”, og det er af største vigtighed for os at samarbejde med folk på tværs af grænserne. Vi vil være Europæisk Kulturhovedstad i 2017, og det bliver vi!

Kom og bo her!

Talen er slut, men så springer Aase Nyegaard lige ind på gulvet med en tilføjelse:

- I må endelige også gerne komme og bo her og arbejde her alle sammen. Vi har brug for unge mennesker. Som det ser ud nu, får vi i de næste ti år 1000-1500 færre børn i folkeskolerne.

- Jeg vil i hvert fald gerne komme tilbage i 2017 og fejre med jer, lød det promte fra trommeslageren.

- Vi har en aftale! forsikrede borgmesteren.