11. februar 2011

ÅRETS FOLK BALTICA STÅR I KULTURHOVEDSTADENS TEGN

I anledning af Sønderborg med Sønderjylland-Schleswigs kandidatur til Europæisk Kulturhovedstad i 2017 er årets Folk Baltica musiknavne hentet fra kulturhovedstæder i østersøområdet. Stor reception med koncerter og deltagere fra kulturhovedstæderne holdes i Sønderborg.

Fra den 6. til 10. april holdes 42 Folk Baltica-arrangementer i Flensborg, Sønderborg og den tysk-danske region Sønderjylland-Schleswig - det bedste indenfor folkemusik, film og udstillinger. Billetsalget er åbnet til koncerterne i den syvende Folk Baltica-festival, og i år er musikken for første gang ikke hentet fra ét bestemt land.

rets_folkbaltica_str_i__Pigekor.jpg

Sønderjysk Pigekor vandt i sommer sølv ved verdensmesterskabet i Shanghai i Kina, hvor koret også sang ved verdensudstillingen.


Folk Baltica-arrangørerne har taget kandidaturen til Europæisk Kulturhovedstad 2017 til sig som et oplagt tema. Begge handler om "Kultur over Grænser".

I år er finske Turku og estiske Tallin Europæiske Kulturhovedstæder, og begge er havnebyer med direkte adgang til Østersøen. Langs østersøkysten ligger også andre af de tidligere og måske fremtidige kulturhovedstæder.Stockholm var Europas Kulturby i 1998, i 2000 var det Bergen i Norge, hvor også Stavanger var kulturhovedstad i 2008, og i 2014 gælder det Umeå i Nordsverige og den lettiske hovedstad Riga. Fra en række af de byer er årets navne på Folk Baltica hentet.

Stor reception i Sønderborg

Sønderborg har i en årrække været medarrangør af Folk Baltica, som på den måde er blevet en grænseoverskridende begivenhed, og som noget nyt holdes festivalens åbningsreception i byen. Det kommer til at foregå i Alsion fredag den 8. april kl. 17.30.

Til receptionen inviteres en række nøglepersoner fra tidligere og kommende kulturhovedstæder, så det også bliver en art seminar, hvor viden kan deles og vigtige kontakter kan knyttes. Fra klokken 18 spiller M. Kalaniemi fra Finland samt singersongwriter Elin Furubotn med saxofonisten Karl Seglem fra Norge, og kl. 20 begynder en helt unik koncertoplevelse i koncertsalen. Her kan man høre "Kulturhauptstädte Vokal" - flere end 80 unge kvindestemmer fra kulturhovedstæderne Tallin, Umeå, Bergen, Stavanger og så fra Sønderborg, der håber at blive kulturhovedstad. Denne koncert holdes også søndag 10. april kl. 20 i Flensburger Marienkirche.

Med udgangspunkt i Sønderborg har Sønderjysk Pigekor i de seneste år gjort sig bemærket ude i verden. Senest fik det i sommer en sølvmedalje ved verdensmesterskabet for pigekor i Shanghai i kina. Konkurrencens førstepris gik til det estiske tv's pigekor, som også medvirker.

Se hele programmet på: www.folkbaltica.de