10. juli 2012

dronningbesg1_482.jpg

Regentparret blev budt velkommen i Gråsten
og hørte om kulturhovedstaden

Sønderborgs borgmester Aase Nyegaard bød velkommen, da Dronning Margrethe og Prins Henrik i dag ankom til torvet i Gråsten. Efter velkomsten kørte regentparret videre til Gråsten Slot, hvor cirka halvanden uges ophold venter.
I sin velkomsttale fortalte Aase Nyegaard om den fælles syddanske og nordtyske satsning på at vinde titlen Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Det er særligt spændende lige nu, eftersom den international jury om få uger, den 24. august, vil afgøre, om titlen går til Sønderborg eller Danmarks anden kandidat, Aarhus.

Nedenfor kan velkomsttalen læses:

"Deres Majestæt, Deres Kongelige Højhed
Det er mig en stor glæde, på vegne af Sønderborg Byråd, at byde Dem hjertelig velkommen til Sønderjylland, til Sønderborg Kommune og til Gråsten.

Det er en stor glæde for hele landsdelen og specielt for gråstenerne, at vi igen i år får lejlighed til at se splitflaget blive hejst i Gråsten.

Det summer af liv her i det sønderjyske. I ankommer midt i en spændende tid, hvor store milepæle er på vej til at blive sat. Der er særligt én begivenhed, som jeg vil tillade mig at fortælle jer lidt om.

Sønderborg med Syddanmark og Sønderjylland-Schleswig har igennem flere år arbejdet frem mod at blive udnævnt som Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Lige om lidt – den 24. august – bliver det endelig afgjort. Hele området holder vejret i spænding. Det her er nemlig en stor chance for os. Ja, vi er mange, der mener, at det her er chancEN, der ikke kommer igen.

Dronning Ingrid lærte os udtrykket: ”Vi kan, hvad vi skal”. Det har vi gjort til vores motto.

Derfor kæmper vi en ihærdig og indædt kamp mod udfordringerne i "Udkantsdanmark". For vores område vil titlen som Europæisk Kulturhovedstad være som et raketmotor, der kan mangedoble virkningen af vores indsats.

Som kandidat til Europæisk Kulturhovedstad er vi i gang med at udvikle et koncept, vi kalder for Countryside Metropolis – en landlig metropol. Her forener vi storbyens værdier med de landlige værdier. Her skaber vi Danmarks første internationale kulturregion. Her omdanner vi to udkanter, på hver sin side af den dansk-tyske grænse, til et nyt innovativt vækstområde ved Porten til Europa.

Dette er vores ambitioner, som vi sætter alt ind på at få til at lykkes. Også uanset udfaldet den 24. august.

En ting er dog helt sikker. I 2017 bliver en af de eneste to danske kandidater - Aarhus eller Sønderborg - Europæisk Kulturhovedstad.

Og hvis ellers traditionerne holder stik, er der en ting mere, der er sikker: I 2017 får Deres Majestæt og Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen under alle omstændigheder fornøjelsen af at opholde Jer i den Europæiske Kulturhovedstad i løbet af året. Enten på Gråsten- eller Marselisborg Slot!

Men nu skriver vi 2012. Vi har taget hul på en rigtig dansk sommer med lige dele regn og sol og skønne lyse aftner.

På gråstenernes og hele kommunens vegne vil jeg ønske Dronningen og Prinsgemalen et dejligt ophold i Sønderjylland i de smukke omgivelser i og omkring Gråsten Slot."

dronningsbesg2.jpg

Der blev ventet på regentparret.

 

dronningbesg_15.jpg

Og ventetiden blev belønnet med håndtryk af Dronning Margrethe og Prins Henrik