25. august 2011

OPLEV INTERNATIONALE KUNSTNERE FORME SKULPTURER AF LER

Fredag 26. august kl. 13-16 er alle velkomne hos Petersen Tegl, Nybøl Nor ved Sønderborg, hvor World Association of Brick Artist holder åbent hus i forbindelse med symposium.

Et to uger langt symposium med internationale kunstnere, der arbejder med ler, mursten og tegl, nærmer sig sin afslutning. I den forbindelse er alle velkome til at komme og få en snak med kunstnerne og høre om tanker og ideer bag værkerne og skulpturerne, som kunstnerne har gået og arebjdet med.

Petersen_Tegl_skulptur.jpg
Cristian A. Petersen, begyndte for mange år siden at inviterer kunstnere indenfor på sit teglværk ved Nybøl Nor.

Det foregår fredag 26. august kl. 13-16 hos hos PM Tegl, Nybølnorvej 24 i Broager. Kunstnerne er Ulla Viotti fra Sverige, Robert Harrison fra USA, Jaques Kaufmann fra Frankrig, Gwen Heeney fra England og Fritz Vehrng fra Tyskland. Også danske Bjørn Nørgaard har deltaget i seminaret som gæstekunstner.

Arrangementer er led i Sønderborgs med Sønderjylland-Schleswigsd kandidatur til at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2017 med temaet Kultur over Grænser. Symposiet er et konkret bud på, hvordan kunstnere fra forskellige lande udfordrer faglige, materielle og mentale grænser.

I Flensborg Fjord-området er der fint, stenfrit ler, som er aflejret i smeltevandssøerne fra istidens store bræer, og siden middelalderen har befolkningen bygget teglværker for at bruge leret til byggemateriale. Engang lå der over 60 teglværker ved Flensborg Fjord, i det 20. århundrede var der stadig 39 omkring Nybøl Nor og på Broagerland. Nu er der fem-seks teglværker tilbage, et af dem er Petersen Tegl med PM Tegl.

Ejeren af dette teglværk, Cristian A. Petersen, begyndte for mange år siden at samarbejde med kunstnere - Ulla Viotti var den første. I den forbindelse fik teglværket et anlæg til håndstrøgne sten, og siden har Petersen Tegl haft fuld fart på produktudviklingen i samarbejde med kunstnere og arkitekter fra hele verden.

Senest har Petersen Tegl opået stor succes med den lange, flade Kolumba-sten, som blev udviklet til genopbygningen af St. Kolumbakirken i Köln i samarbejde med den schweiziske arkitekt Peter Zumthor.