5. november 2010

OPLEV EUROPÆISK KULTURHOVEDSTAD, ESSEN-RUHR DISTRIKT, 2010

Mandag den 25. oktober fyldte 2017 Sekretariatet en bus med 35 kulturpersonligheder og kørte til Den Europæiske Kulturhovedstad Essen i Ruhr-distriktet. 3 dage senere vendte 35 kulturhovedstadsambassadører tilbage til Sønderborg.

Deltagerne startede med et besøg på det imponerende Zeche – Zollverein, en af de absolutte største kulturattraktioner i Ruhr-distriktet med flere spændende museer, udstillinger og spisesteder. Form, funktion, bygninger og maskiner er smeltet sammen til uadskillelige enheder.

Efter en nats søvn gik turen først til Duisburg Innerhafen, der tidligere var det centrale havne- og handelscentrum i Duisburg, men som nu er ved at blive transformeret til et område med en blanding af beboelse, kultur, beskæftigelse og vandbaserede fritidsaktiviteter. Det er nemt at se paralleller til Sønderborgs eget ambitiøse havneprojekt.

Turen gik videre til Essen, hvor deltagerne på egen hånd kunne opleve kulturhovedstaden, inden Ruhr.2010-sekretariatet inviterede til præsentation i deres hovedkvarter. En spændende præsentation, der straks udløste en masse nysgerrige spørgsmål.

Dagens indtryk blev fordøjet i det selvfinansierede kunsterhus UnperferkHaus, hvor gæster for 12,5 € kan nyde en lækker buffet og gøre brug af husets faciliteter, mens de oplever hvordan husets kunstnere arbejder.

Inden turen gik tilbage til Sønderborg blev der også aflagt et besøg i Dortmund. Byens varetegn Dortmunder U, som er underombygning til at blive centrum for kunst og kreativitet. Sidste stop på turen var et besøg på JazzWerkRuhr, der bygger bro mellem jazzscenerne i Ruhr-distriktet og nabolandene.

Turen til Essen og hele Ruhr-distriktet har givet inspiration og masser af motivation til kulturhovedstadsambassadørerne til den kommende proces. Se billederne her.