21. august 2012

Oplev afgørelsen om kulturhovedstad direkte på storskærm

Sønderborg er i forvejen i festtøjet fredag, når en international jury i København beslutter, om Sønderborg skal være Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Der er nemlig Kultur- og Idrætsnat. Følg afgørelsen direkte på storskærm på Rådhustorvet fra kl. 16.30 og oplev foreningernes S2017-optog!

Som det eneste sted i landet har Sønderborg formået at holde fast i Kultur- og Idrætsnatten, som tilbage i 1996 blev søsat af Dansk Idræts Forbund og afviklet i en række byer. Begivenheden finder således sted i Sønderborg for 15. gang, når over 100 foreninger og utallige aktører på tværs af alder, køn, farve, religion, interesse, hobby, smag og behag sætter Sønderborg på den anden ende på fredag.

I år får festen en ekstra dimension. Fredag er nemlig også dagen, da det afgøres, om Aarhus eller Sønderborg bliver Europæisk Kulturhovedstad i 2017. En enorm satsning - i de seneste par år er der investeret mange ressourcer i at sikre Sønderborg, Region Syddanmark og Sønderjylland Schleswig en kulturel saltvandsindsprøjtning. Indsatsen bliver vurderet og afgjort af en jury på 13 medlemmer.

Medlemmer af juryen besøger onsdag Aarhus og torsdag Sønderborg, inden de i Kulturministeriet i København offentliggør deres beslutning på et pressemøde kl. 16.30. Pressemødet kan følges i Sønderborg – det transmitteres nemlig direkte til storskærm på Rådhustorvet. Når selve pressemødet er slut, bliver der mulighed for på storskærmen at se interviews med medlemmer fra Sønderborg-delegationen i København, bl.a. borgmester Aase Nyegaard.

Transmissionen bliver forhåbentlig højdepunktet på Rådhustorvet denne dag, hvor kulturnatten i dagens anledning har fået et særligt 2017-fingeraftryk. Men har man tid, er der noget for øjne og ører det meste af dagen. Programmet byder således på musik fra kl. 14.30, kl. 15 kommer musikskolen med sang og dans for børn og barnlige sjæle, og Klub 54 har fra kl. 17.30 og 19.45 modeshow.

 

2017-optog

Kommunens foreninger er i år inviteret til at deltage i et 2017-optog. Det har en række vidt forskellige foreninger og organisationer taget imod, og det bliver et festligt og farverigt skue med Sønderborg Garden og Gråsten Garden som de velspillende for- og bagtropper.

Optoget gør holdt nogle gange på strækningen fra Rønhaveplads til Rådhustorvet, hvor der gives koncerter, og hvor de deltagende foreninger har mulighed for at uddele informationsmateriale og give små opvisninger. Optoget varer omkring en halv times tid med start på Rønhaveplads kl. 17.

Ray Darwin er hentet til byen fra Berlin, men vil sikre ægte jamaicansk reggae fra kl. 18 og indtil Brobygger-prisen uddeles kl. 19.30. Fra kl. 21 er der lise for sjælen og mulighed for at synge med på velkendte Shu-Bi-Dua-sange, når Hardinger & Thorup træder op på scenen. Pink Floyd Lovers svigter ikke, men sørger også i år for en fed afslutning på kulturnatten på Rådhustorvet. Hele dagen er det Ib Franke, der er konferencier og kobler torvets begivenheder sammen.

Kultur- og Idrætsnatten foregår dog ikke kun på Rådhustorvet – det er blot her, der er særligt 2017-fingeraftryk på. Hele midtbyen vil fredag indtil midnat summe af liv. Der er således hele eftermiddagen streethåndbold på ”skøjtebanen”, og hele aftnen er der boder og underholdning på havnefronten, på Søndertorv, på slottet, på slotskajen, i Sct. Marie Kirke, på kunstskolen, ringridermuseet og mange andre steder. Festlige højdepunkter er fyrværkeriet kl. 22.35 og det store Natløb, som skydes i gang med langt over 1000 løbere, når fyrværkeriet er slut.

Se hele det imponerende program for kulturnatten på www.sonderborgkommune.dk