4. november 2012
 
 
100rs_fdselsdag_Panorama1_482.jpg 
Foto: Kim Toft Jørgensen

 

Ny plads hedder Bitten og Mads Clausens Plads

I pragtfuld efterårssol fik Bitten Clausen i dag - ved en hjertelig folkefest med hundredvis af deltagere på Sønderborg Havn - overrakt Sønderborg Kommunes gave i anledning af sin 100 års fødselsdag. Gaven er, at pladsen, som bliver centrum i den moderne version af Sønderborgs nordhavn, får navnet Bitten og Mads Clausens Plads. Allerede på selve fødselsdagen, den 20. oktober, fik Bitten Clausen en anden gave af kommunen, nemlig et forslag om, at Nordborg fra Danfoss til Egen Møllesø ændres til Bitten og Mads Clausens Vej. Dette forslag til navneændring er endnu i høring.

Overrækkelsen blev en hjertevarm folkefest, hvor de hundredvis af gæster sang "Happy Birthday" i en både traditionel og jazz'et version, der var masser af flag, røde løbere og klapsalver, smil og håndtryk. Der var kaffe og kakao til alle, kager i massevis, som Sønderborg Husmoderforening havde leveret, og der var underholdning med både Danfoss Orkestret, Sønderborg Musikskole, skatere og Sønderjysk Pigekor. 

Borgmester Aase Nyegaard sagde i sin tale bl.a.:
- På din helt egen facon – på samme tid mild og bestemt – har du i høj grad været med til at gøre Danfoss til en pioner inden for social ansvarlighed på arbejdspladserne. Når man på Als i generationer har set sønner og døtre følge i forældrenes fodspor og blive ansat på Danfoss, så skyldes det en loyalitet, som bunder i, at jeres medarbejdere har været glade for deres arbejdsplads. Tiderne skifter og konkurrencen på verdensmarkedet skaber nye dagsordner, men det ændrer ikke på, at du og Danfoss har været med til at udvikle begrebet social ansvarlighed, så det i dag rummer en meget bred forpligtelse i forhold til bæredygtighed generelt. Det er samlet i begrebet CSR, og når Sønderborg om få dage får mediebevågenhed ud over landets grænser takket være CSR Awards, så er der også markante Danfoss-fingeraftryk på det.
Vi har her i Sønderborg Kommune uendelig meget at takke dig for, Bitten. Danfoss er naturligvis en stor del af det, men også dig som menneske. Du er personificeringen af viljestyrke og tro på, at ”vi kan, hvad vi skal”. Dette ordsprog var Dronning Ingrids, men det kunne lige så godt ha været dit – for du lever efter det, og nu er det en del af det manifest, vi i Sønderborg styrer imod fremtiden efter. Vi ser de ubegrænsede muligheder, og da er du et af vore bedste forbilleder. Vi kan slet ikke gi en gave, der matcher alt det, du har givet os. Men vi har fundet en gave, som betyder, at de kommende generationer vil blive mindet om dig og din mand – og den store betydning, I har haft for denne egn."

Jørgen Mads Clausen takkede på sin mors vegne og sagde, at hele familien er glad for de to navngivninger, som tilsammen er stærke, varige minder, og sagde bl.a.:
-- Da min mor kom til Als i 1938, fordi hun blev kæreste med min far, havde Danfoss 17 medarbejdere. Hendes liv har været en rejse gennem mange forandringer, sagde han, og følte også trang til at illustrere sin beundring for hendes mod:
- Min mor er ikke nogen tøsedreng. Hun har skudt elefanter, leoparder og krokodiller. Engang skød hun i Afrika en krokodille, som faldt død om på en sandbanke midt ude i en flod. Min mor gik ud i floden for at hente krokodillen, men jægeren, der ledsagede hende, skulle ikke nyde noget - for der kunne jo være flere krokodiller i floden! Han råbte til hende, at hun skulle blive på sandbanken, og det gjorde hun så - i fire timer, indtil jægeren havde fået fat i én fra den nærmeste landsby, som turde gå ud til hende for at hjælpe med at bjerge krokodillen! Faktisk ville min mor også ha lavet et stunt her i dag, et elastikspring, men det lod sig ikke rigtig gøre - og jeg tror, I hygger jer alligevel.

Det gjorde man. Der blev lyttet til blæsermusik, korsang og marimba, der blev kigget på plancheudstillinger af såvel parret Clausen som af planerne for Nordhavnen, der blev hyggesnakket, drukket kaffe og spist kage. En folkefest for et menneske, der betyder meget for folket.