7. oktober 2012

NUSHU_thumb.jpg

 

NORDISK NÜSHU er en forestilling, der skabes i et cross-over mellem video- og performancekunst, traditionel japansk dans og Butoh samt elektronisk, klassisk og pop musik. I forestillingen indgår kirkeorgel og ikke mindst 40 unge piger fra Konservatoriets Pigekor, der bevæger som et bølgende og syngende videolærred henover scenen.

 

NORDISK NÜSHU: Eksperimenterende kvinde-performance i aften i Sønderborg


På grund af kontakter skabt under arbejdet med Sønderborg med Sønderjylland-Schleswigs ansøgning Europæisk Kulturhovedstad 2017 kan man i aften opleve den nordiske musikperformance NORDISK NÜSHU med 44 medvirkende i Sønderborg. Det sker i Sct. Marie Kirken kl. 19.30.

Den tværæstetiske performance, som havde urpremiere i Esbjerg i går, er inspireret af kinesisk kvindekultur. Det er et visuelt og musikalsk nyskabende værk med dans, musik, tonekunst og videokunst om hemmeligheder. Noget uvant for den eksperimenterende kunst lanceres forestillingen med et spil på nettet. Idéen er at drage unge og nye kulturbrugere ind i kunstens verden ved at give dem rum til at fortælle og skabe.

Idémager bag projektet Nordisk Nüshu er den anerkendte video, lyd- og performancekunstner Tine Louise Kortermand, som er født i 1968.  Hun har ofte har overrasket og fascineret sit publikum med sine projekter, der primært har kvinders univers, sprog og skæbne i centrum. Blandt andet har hun som Tarzans Jane skabt junglemusik med Marilyn Mazur bag ’tønderne’, kørt Europa tynd på jagt efter en ny kvindelig Odyssé, ladet en pigegarde spille musik på hækkesaks og optrådt som det glitrende orakel fra Delphi på Odense Havn.
I 2010 modtog hun Kunstrådets tre-årige arbejdslegat, som gav hende fundamentet til at gå i gang med
det tværæstetiske værk Nordisk Nüshu.

Om NORDISK NÜSHU siger Tine Louise Kortermand:
- Jeg er utrolig taknemmelig for, at jeg har fået mulighed for at skabe dette projekt med nordiske kunstnere: Organist Nils Henrik Asheim fra Norge, lydkunstner Hans Sydow fra Danmark og Butoh danser SU-EN fra Sverige. Med over 50 mennesker involveret i produktionen er det til dags dato det største værk jeg har produceret nogensinde. Helt nyt er også formidlingen gennem et site, hvor man kan ’spille sig igennem forestillingen’ og på den måde få et helt unik indblik i kunstnernes skabelsesproces og de forskellige dele, der indgår i værket – et formidlingsprojekt, som jeg ser særligt frem til at lancere endeligt til januar 2013”. Sitet er udtænkt til at få unge og nye publikumsgrupper i tale og give dem en mere ’aktive’ rolle som bruger af kulturen, fortæller Tine Louise Kortermand.

Efter opførelsen i Sønderborg skal NORDISK NÜSHU på turné i Danmark og Norden i 2013.

Læs mere om projektet og se video om forestillingen og de medvirkende HER

Om Tine Louise Kortermand HER

Projektet er støttet af:

Kulturkontakt Nord, Statens Kunstfonds Tonekunstudvalg, Statens Kunstråd, Odense Kommunes Kulturpulje, Gæsteatelier Hollufgårds Rejselegat, KODA, Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond af 1968, DMF, Kulturregion Fyn, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond, Sonning-Fondenog
Dansk Komponist Forening. Co-produceret med SMKS - Syddansk Musik- konservatorium i Esbjerg. Mediepartner: Feldfoss Visual Media.

  1. NUSHU_350.jpg