6. juni 2011

NORDART 2011-ÅBNING MARKERER SKELSÆTTENDE KUNSTSAMARBEJDE I SØNDERJYLLAND-SCHLESWIG

NordArt_park3__bernd_perlbach_1_.jpg
Bernd Perlbach
Park_nordart_Tiller_1_.jpg
Tiller

Åbningen af NordArt kunstfestivalen i Kunstwerk Carlshütte markerer nye landvindinger i internationalt kunstsamarbejde med stærk støtte til visionen Sønderborg med Sønderjylland-Schleswig som Europæisk Kulturhovedstad 2017. Orkestret Schleswig-Holstein Musik Festival har fået ny base i kunstcentret ved Rendsburg, der ligger kun 100 kilometer fra Sønderborg.

Åbningen af NordArt 2011 - den største kunstfestival i Nordeuropa, blev også en markering af et nyt, skelsættende internationalt kultursamarbejde  i regionen Sønderjylland-Schleswig.

Fra denne sæson er NordArt kunst- og skulpturcenter i Kunstwerk Carlshüttes historiske omgivelser i Rendsburg/Büdelsdorf også blevet hjemsted for den kendte institution Schleswig-Holstein Musik Festival, som også kendes fra koncerter i Sønderborg - næste gang 27. juli.

De besøgende i NordArt har allerede høje forventninger til orkestrets åbne prøver under ledelse af Rolf Beck og Christoph Eschenbach - for at nævne bare to af de store dirigenter, der arbejder med de unge musikere. 

Ved åbningen 4. juni udtrykte hovedaktionær i den internationale ACO Group Hans-Julius Ahlmann, som står bag NordArt og Kunstwerk Carlshütte, sin varme velkomst til Rolf Beck, til kunstnerne og til åbningens omkring 1500 gæster, der nød en smuk forsommeraften i skulpturparken.

Rolf Beck takkede, og to af musikerne fremførte Stravinski's "Fanfare for a New Theater" for to trompeter i C, som Stravinski komponerede i 1964 som en hyldest til New York City-ballettens nye hjemsted i Lincoln Center i New York. 

På talerstolen ved åbningen var adskillige internationale kunstnere som takkede på deres egne sprog - blandt dem modtagerne af 2010 NordArt-publikumsprisen, Teija og Pekka Isorättja fra Finland. Ligeledes hilste de anerkendte kunstnere Davis Černý, Tjekkiet; Peter Lundberg, USA; Ayla Turan, Tyrkiet; Richard Brixel, Sverige; Leo Contini Lampronti, Italien/Israel og Lu Yang fra Kina. Der var kommet kendte kunstnere og unge talenter fra alle verdenshjørner for at fejre kunsten denne aften.

Fem kunstnere fra Danmark

I år er Danmark repræsenteret ved kunstnerne Paul Bækhøj, Thomas Kadziola, Frede Troelsen, Janusz Tyrpak und Søren West. De viser nye værker på det over 80.000 kvadratmeter store udstillingsområde lige i nærheden af kunstnere fra europæiske lande som Sverige, Finland, Estland, Polen, Tjekkiet og Tyrkiet såvel som fra USA, Canada, Israel, Saudi Arabien, Kina, Korea, japan og Taiwan - bare for at nævne nogle af NordArt-festivalens i alt 250 kunstnere, der repræsenterer 55 lande.

Ved åbningsaftenen samledes kunsterne muntert for at få taget et gruppefoto sammen med NordArt's kurator, Wolfgang Gramm under en ny skulptur af tjekken David Černý. Næsten 100 kunstnere fra flere end 20 lande beviste, at kunst og kultur i regionen Sønderjylland-Schleswig kan bidrage med nye optimistiske impulser til den internationale dialog om fred og samarbejde.

Begejstring for kulturhovedstad

NordArt har for nylig indledt et samarbejde med Augustiana Skulpturpark og Kunstcenter i Augustenborg ved Sønderborg, og Hans-Julius Ahlmann er begejstret for visionen om Sønderborg med Sønderjylland-Schleswig som Europæisk Kulturhovedstad 2017, hvilket han også gav udtryk for i sin åbningstale for NordArt-festivalen.

Se mere på:

www.kunstwerk-carlshuette.de

www.nordart.de

www.facebook.com/NordArt

Åbent indtil 2. oktober, onsdag-søndag kl. 11-19
Guidede rundvisninger, NordArt 2011, lørdage kl. 14 (på tysk), pris 6 euro +entré
Rundvisninger på engelsk for grupper efter aftale (reservation: 0049-4357996770 eller info@kunstwerk-carlshuette.de)
Gruppe pris: 60 euro + entré per person  

Billetpriser:
Entré: 9 euro, særpris: 6 euro for studerende, grupper på 15 personer og derover samt handicappede)
Skoleelever: 3 euro
Familiebillet (to voksne med børn op til 18 år): 16 euro
Børn indtil seks år i følgeskab med voksne: Gratis