12. august 2011

Nicosia2017 på besøg hos Sønderborg2017

Danmark skal have en Europæisk Kulturhovedstad i 2017, og det skal være i tandemløb med en by på Cypern, hvor tre byer dyster om titlen. Sønderborg havde besøg fra Nicosia 2017.

Når det skal afgøres, hvilke byer, der skal være Europæisk Kulturhovedstad i 2017, lægger juryen vægt på, om byerne tænker europæisk og internationalt – især i forhold til det land, der samme år skal have en Europæisk Kulturhovedstad. Hvert år er der Europæisk Kulturhovedstad i to lande, hvor byerne gerne skal køre parløb, og i 2017 er det altså Danmark og Cypern.

I dag havde Sønderborg besøg af Achilleas Kentonis, der er projektleder for Nicosias kandidatur på Cypern, hvor også Limasol og Paphos er kandidater til titlen.

Blandt andet på baggrund af den dansk-tyske historie er Sønderborgs og grænselandets tema for kulturhovedstaden ”Kultur over grænser”, og dette appellerer umiddelbart til Cypern, hvor der findes både en græsk og en tyrkisk befolkning, som stadig lever skarpt opdelt.

Men også derudover er der grunde til, at Sønderborg vil være en oplagt partner for Nicosia, mener Achilleas Kentonis:

- Vi har link til Sønderborg på mange forskellige måder. Jeg synes, at vi har nogle gode muligheder for samarbejde. Vi har begge et bredt syn på kultur, som også involverer økonomi og mange andre felter i samfundet.

2017_Cypern-besoeg.jpg
Projektlederen for Nicosias kandidatur til Europæisk Kulturhovedstad 2017, Achilleas Kentonis, var på besøg hos Sønderborgs borgmester, Aase Nyegaard (til venstre), sammen med projektlederen for Sønderborg med Sønderjylland-Schleswigs kandidatur, Else Christensen Redzepovic.

Kemien med Sønderborg er i orden.

Achilleas Kentonis har gennem længere tid haft kontakt med Sønderborg 2017’s projektleder, Else Christensen Redzepovic, som i efteråret 2010 besøgte Cypern.

- Når vi skal skabe et ægte samarbejde, handler det også om kemien mellem mennesker, og jeg synes også, at professionalismen er dækket ind her i Sønderborg, siger Kentonis.

Han lægger vægt på, at kandidaturen i Nicosia skal være et projekt, som borgerne kan spejle sig i og vil tage til sig som deres eget. Og den holdning genfinder han i Sønderborg.

- Der er mange gode steder i Danmark, men vi vil ikke forsøge at kopiere nogen andre byer. Alle kan jo gøre alt, hvis de har penge nok. Vi skal gøre, hvad der er rigtigt for os her i Sønderborg, siger borgmester Aase Nyegaard.

Energi er interessant

Sønderborgs projekter på klima- og energiområdet som for eksempel Project Zero er noget af det, der vækker interesse i Nicosia, men Achilleas Kentonis ser mange felter, hvor man kan udveksle viden. Han arbejder for eksempel med en idé om en ambassade, hvor Nicosia i 2017 stiller en bolig til rådighed for skiftende gæster fra Sønderborg fra forskellige sektorer af samfundet. Og Sønderborg kunne på samme vis have en bolig til gæster fra Cypern:

- Norden har mange kvaliteter, men set fra vores synspunkt i Middelhavet er I ikke særligt udadvendte. I lukker jer om jer selv. Vi har til gengæld erfaring i samarbejde med Mellemøsten, som I kan drage nytte af.

FAKTA:

• I Danmark skal kandidatbyerne til Europæisk Kulturhovedstad 2017 aflevere en første ansøgning til Kulturministeriet 30. september. Derefter skal ansøgningen præsenteres for juryen i Kulturministeriet.

• Juryen består af seks danskere, der udpeges af Kulturministeriet, plus syv personer fra andre europæiske lande, der er udpeget af EU.

• Byer, der går videre efter den første ansøgningsrunde, får fem-seks måneder til at udbygge ansøgningen. I efteråret 2012 kommer juryen til de pågældende byer og får den endelige ansøgning præsenteret. Kort efter vil juryen afgøre, hvilken by i Danmark, der bliver Europæisk Kulturhovedstad 2017.

• I Danmark er Aarhus og Sønderborg med Sønderjylland-Schleswig kandidater.

• Sekretariatet, der arbejder med Sønderborg med Sønderjylland-Schleswigs kandidatur, er i fuld gang med at gøre den første ansøgning færdig. Det er en omfattende sag – en bog på ca. 200 sider, der ledsages af et hæfte med mere tekniske oplysninger om Sønderborg og grænseregionen.