20. juni 2011

MINDRETALLENES SPROG I CENTRUM FOR KONFERENCE I SØNDERBORG OG FLENSBORG

mindretalskonference_Foehrer_Kaffeeprogramm1.jpg
På Flensborghus kan man den 24. juni kl. 19-22 opleve ”Das Föhrer Kaffeeprogramm”. Det er Junge Stimmen des Nordens, der underholder på frisisk, tysk og plattysk, hvorefter Sven-Ulf Jansen og Bjørn Egeskjold stiller spørgsmålet Hvordan(sk)?
mindretalskonference_Ny_Hvordansk1.jpg

Sproget er nøglen til kulturen. Derfor er sproget så interessant at studere – ikke mindst for forskere i mindretal, som 22., 23. og 24. juni holder international konference i Sønderborg og Flensborg under kulturhovedstadens logo. Her kan alle høre indlæg af forskere fra blandt andet Australien og Sydafrika, og begge dage er alle velkomne til underholdning på flere lokale sprog – blandt andet sankthansaften i Dyvig.

Taler flere fra det tyske mindretal dansk i hjemmet, og taler de traditionel sønderjysk dialekt eller moderne regional sønderjysk dialekt? Er dansk i Sydslesvig mere dansk end i Danmark? Hvad vil det i det hele taget sige at tilhøre et nationalt mindretal, og hvordan kan man bevare sit sprog og sin kultur – også i andre dele af verden?

Disse spørgsmål og mange flere har alle mulighed for at få besvaret ved International Conference on Minority Languages, som holdes 22. juni i Flensborg, 23. juni i Sønderborg og 24. juni i Flensborg.

En række oplæg ved selve konferencen er åbne for alle, og en del af programmet består af uformelle og underholdende indslag  i ”Mød Mindretal – Sprog og Kultur”, hvor alle ligeledes er velkomne og har fri entré.

I Sønderborg den 23. juni – som også er sankthansaften – foregår det på Dyvig Badehotel på Nordals, hvor alle fra kl. 19.30 er velkomne til at høre ”Rødkål og Sauerkraut” – sang og satire på dansk, tysk og plattysk og  rap på sønderjysk  inden bålet tændes kl. 21. Samme dag kl. 17-18 har alle desuden mulighed for et gratis besøg med rundvisning i Deutsches Museum i Sønderborg.

I Flensborg den 24. juni er det på Flensborghus, hvor man fra kl. 19-22 kan opleve ”Das Föhrer Kaffeeprogramm”. Det er Junge Stimmen des Nordens, der underholder på frisisk, tysk og plattysk, hvorefter Sven-Ulf Jansen og Bjørn Egeskjold stiller spørgsmålet Hvordan(sk)?

Mød dem live!

”Mød Mindretal – Sprog og Kultur” omfatter også udstillinger om det danske mindretal i Sydslesvig, det tyske mindretal i Sønderjylland, om friserne i Nordfrisland og om plattysk. Her er medlemmer af mindretallene også parate til at svare på spørgsmål. Det er 23. juni i foyeren og Den Røde Boks i Alsion, hvor konferencen foregår, og 24. juni er der tilsvarende udstilling i Bygning EB 1. sal på Universität Flensburg.

I Sønderborg, hvor konferencen åbnes i Alsion af byens borgmester, Aase Nyegaard kl. 9.30 den 23. juni, kan alle høre indlæg af blandt andre professor Marlene Verhoef fra Sydafrika, Jörgen Jensen Hahn og Karen Margrethe Pedersen fra SDU, mens Flensborg-programmet dagen efter blandt andet byder på den australske professor Fernand de Varennes og Gösta Toft, der i øvrigt også taler i Sønderborg.  

I hak med kulturhovedstaden

Spørgsmålet om sprog og kultur i grænselandet falder helt naturligt i hak med  ”Kultur Over Grænser” - temaet for Sønderborg med Sønderjylland-Schleswigs kandidatur til Europæisk Kulturhovedstad 2017, som samarbejder med arrangørerne af konferencen: European Center for Minority Studies, Flensburg, Institut for Grænseregionsforskning, Syddansk Universitet – Sønderborg og Universität Flensburg.

Netværket af mindretalsforskere mødes hvert andet år til konferencen International Conference on Minority Languages, og denne konference, den 13. af slagsen, fokuserer på mindretallenes institutioner som børnehaver, skole, kirke og ungdomsarbejde.

”Mød Mindretal – Sprog og Kultur” - gennemføres i samarbejde med det grænseoverskridende ordning KulturDialog og med støtte fra Michael Jebsen Memorial Foundation, Sønderborg Kommune, Alvingfonden, Sydbank, Sprogforeningen, DAAD, Deutsches Museum og Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig.

Man kan se hele programmet på:

www.icml13.org

Flere oplysninger: Karen Margrethe Pedersen, lektor, dr.phil, Institut for Grænseregionsforskning, Syddansk Universitet: Tlf. +45 6550 1761, e-mail: kam@sam.sdu.dk