29. april 2011

MASSER AF TYSK TV OG RADIO FRA ÅRETS FOLK BALTICA-SUCCES

På mandag sender Offene Kanal Flensborg 15 timers tv fra årets vellykkede Folk Baltica-festival med besøgsrekord til koncerterne i Sønderborg- og Flensborgområdet. WDR sender 8. maj og Deutschlandradio Kultur natten til 9. maj.

masser_af_tv_og_radio_Folk_Baltica_Estiske_pigekor.jpg
Det estiske pigekor var en helt speciel oplevelse. Her ved afslutningskoncerten i Marienkirche i Flensborg. Foto: Sam Joost

Årets Folk Baltica, der havde kulturhovedstæder i østersøområdet som tema, fik større publikum end nogensinde. I alt var der 5750 besøgende til de 42 arrangementer - 250 flere end til sidste års 49 arrangementer, og på den tyske side var der 23 udsolgte koncerter, hvilket svarer til fuld udnyttelse af mulighederne. Samtidig glæder arrangørerne sig over hele 150 deltagere ved festivalens fem workshops.

Med 1900 besøgende ved arrangementerne nord for grænsen kan festivalen også her registrere en stigende interesse. Til åbningskoncerten "Kulturhovedstad vokal" fyldte 800 Alsion i Sønderborg.

- Den overvældende publikumsrespons viser, at FolkBaltica-konceptet - at formidle nye lytteoplevelser, er nået ud til en bred kreds af befolkningen, siger festivalens kunstneriske leder, Jens-Peter Müller:

- Den syvende Folk Baltica var planlagt som noget specielt, og festivalen har mere end indfriet vores forventninger til både publikumsrespons og kunstnerisk kvalitet.

Kulturhovedstad bevæger

Det var første gang, festivalen ikke var bygget op over musik fra et enkelt land. I år optrådte 148 kunstnere fra syv lande rundt om Østersøen.

- Det bredt formulerede tema, Europæiske Kulturhovedstæder i Østersø-området, har ramt plet hos publikum, siger Jens-Peter Müller, der ser det som et tegn på, at Sønderborgs med Sønderjylland/Schleswigs ansøgning om titlen Europæisk Kulturhovedstad 2017 er noget som bevæger mennesker både nord og syd for grænsen.

Blandt højdepunkterne kan nævnes Tysklands-premieren på værket "Åresong", baseret på tekster af den norske dramatiker Jon Fosse, samt de to centrale temakoncerter "Kulturhovedstad Vokal" i Alsion og i Marienkirche i Flensborg.

Begge kan man opleve på mandag på Offene Kanal Flensborg, der sender 15 timers optagelser fra årets Folk Baltica fra kl. 9 til midnat. WDR3 sender søndag 8. maj kl. 16.05 til 17.45 hovedkoncerten på Duborg-skolen og "Kulturhovedstad Vokal". Og Deutschlandradio Kultur sender natten til 9. maj fra kl. 2.05 uddrag fra flere koncerter. Og på www.wdr.3.de kan man finde en live stream. Desuden er Estonian TV Choirs optræden i Alsion blevet vist flere gange i estisk tv, og kan ses på www.folkbaltica.de

Programmet for Offene Kanal Flensborg på mandag:

9.00 Piirpauke (Husum, TSBW)
10.40 Konzert Ochseninsel (Fliflet/Urheim, Liedertach)
12.50 Eröffnungsempfang, Alsion
13.55 Kulturhauptstädte Vokal, Alsion
16.10 Hauptkonzert Duborg skolen: Ǻresong, Maria Kalaniemi, Exprompt
19.40 Mitternachtskonzert auf dem Museumsberg
21.05 Norddeutsche Balladenband (Flensburger Schiffahrtsmuseum)
22.25 Kulturhauptstädte  Vokal, Marienkirche