20. juli 2012

St_Rdhusgade_4_mand_482.jpg

Forhenværende borgmester A.P. Hansen (tv.) holdt regnen væk. Klovnen Charling
og tryllekunstneren Bombardi står for underholdningen. Til højre manden bag
Store glade-gade-dag og indehaver af restauranten China Town, Lu Ngyuen.
 

Lokale ildsjæle sætter gang i en stille gade

Der bliver produceret kunstværker, spillet musik fra forskellige lande, tryllet og klovnet i Store Rådhusgade i dag, fredag den 20. juli. Aktiviteterne overrasker de lokale og lokker nysgerrige turister til en del af Sønderborg, der ellers godt kan virke lidt stille. Store Rådhusgade i centrum af Sønderborg bliver i dag til Store glade-gade.

Lu Ngyuen på 28 år er en af hovedinitiativtagerne til dagens arrangement:
- Jeg elsker at arrangere og få ting til at ske. Men det skal give mening og helst gavne samfundet. Det er godt for Sønderborg, at der sker noget, og det er godt for min forretning, at der kommer gang i gaden, siger Lu Nhyuen, og fortsætter:
- Derfor vil det også være en rigtig god ting, hvis Sønderborg bliver kulturhovedstad. Det vil komme til at skabe mere liv i hele Syddanmark, siger Lu.

Forhenværende borgmester i byen A.P. Hansen åbnede glade-gaden. Han havde taget paraplyen med, for - som han sagde - at skræmme regnen væk. Og der virkede, i hvert fald noget af tiden.

- Det her har vi aldrig prøvet før. Og det er det, vi skal – finde på noget nyt, underholdende og anderledes. Det er godt, at I tager den her gade og sætter gang i noget sjovt, sagde A.P. Hansen i sin tale.

 

Lu Ngyuen foretrækker provinsen

Initiativtager Lu Ngyuen kom til Danmark fra Vietnam i 1999. Det første, han gjorde, var at åbne en pølsevogn i Nordborg. Så flyttede han til Aarhus, hvor han boede knap et år, inden han returnerede til Sønderborg.
- Aarhus var ikke noget for mig. Den var for stor. Så jeg flyttede tilbage til Sønderborg. Her er mennesker mere varme og hilser på hinanden på gaden. Men jeg tager ofte på besøg i Aarhus, og kan godt lide at være der. Bare ikke at bo der, siger Lu Ngyuen.

Iværksættergenet er til at få øje på hos Lu Ngyuen, der trods sin unge alder allerede har åbnet flere restauranter. Seneste skud på stammen er ”China Town” i St. Rådhusgade – gaden som det i dag lykkedes ham at sætte på den anden ende sammen med gode, frivillige kræfter og gadens erhvervsdrivende.

 

 St_Rdhusgade_AP_Hansen_m._paraply_250.jpg

 A.P. Hansen havde garderet sig med paraply