15. marts 2011

LETLANDS AMBASSADØR PÅ GRØNT BESØG I SØNDERBORG

Letlands_ambassadoer.jpg
Fra venstre Gints Janums, leder af Letlands handelsrepræsentation; Else Christensen Redzepovic, leder af 2017 Sekretariatet i Sønderborg; Letlands ambassadør i Danmark, Gints Jegermanis; borgmester i Sønderborg Aase Nyegaard, og direktør for Sønderborgs ProjectZero Peter Rathje.

Gints Jegermanis, Letlands ambassadør i Danmark, er på udkig efter lokale løsninger til grøn vækst i Sønderborg-området, hvor han også hører om kandidaturen til Europæisk Kulturhovedstad 2017. Og han glæder sig især til besøg på Historiecenter Dybbøl Banke.

Sønderborg har med ProjectZero en ambition om at være CO2-neutral i 2029, og i de senere år er flere projekter med udvikling af grønne teknologier skudt op i området.

Det er kommet Letlands ambassadør i Danmark, Gints Jergermanis, for øre, og derfor besøger han nu Sønderborg sammen med lederen af Letlands handelsrepræsentation på ambassaden i København, Gints Janums.

ProjectZeros direktør, Peter Rathje, har sammensat et program, der begynder tirsdag morgen med hurtige besøg i Dybbøl-Skolens nybyggede energirigtige fløj og i Zero+ parcelhuset, der producerer mere energi. end dets familie på fem forbruger. Derefter går turen til Solparken, hvor et boligområde i Vollerup forsynes med varme fra solfangere, biomasse og jordvarme.

Også den energirigtigt nyrenoverede sportshal Diamanten i Fynshav får besøg, hvorefter turen går til virksomheden Linak i Guderup, der også satser på bæredygtig produktion og grøn energi.

Kultur hører med til grøn vækst

- Vi vil gerne se på lokale løsninger til grøn vækst, siger Gints Jegermanis og understreger, at Letland har en bred opfattelse af grøn vækst. Det handler også om, hvordan man dyrker jorden uden at ødelægge den og generelt om, hvordan man bruger ressourcerne - også i forhold til sådan noget som sundhed - og kultur - for uden kultur er mennesket en død maskine, fastslår den sprogvidenskabeligt uddannede ambassadør.

Den opfattelse vil vække genklang hos Danfoss' bestyrelsesformand, Jørgen Mads Clausen, som byder de lettiske gæster på frokost i den globale virksomheds hovedkvarter på Nordals. Jørgen Mads Clausen yder personligt stor opbakning til kandidaturen Sønderborg med Sønderjylland-Schleswig som Europæisk Kulturhovedstad 2017.

Men ved besøget på Danfoss vil ambassadøren først og fremmest komme til at høre om de store skridt, virksomhedens i de seneste år har taget i udviklingen af energiteknologier.

35 lettiske studerende på Alsion

Derefter går turen til Alsion, hvor gæsterne vil blive vist rundt af nogle af universitets cirka 35 studerende fra Letland, og her vil de også blive sat grundigt ind i ProjectZero.

Besøget i Sønderborg afsluttes med en rundvisning i Historiecenter Dybbøl Banke, og det programpunkt har ambassadøren glædet sig særligt til:

- Her betalte Danmark en meget høj pris i 1800-tallet, og jeg synes, det er meget spændende at besøge stedet, hvor det fandt sted. Det er begivenhederne her, der har gjort Danmark til, hvad det er i dag. Efter nederlaget blev landet nødt til at definere sig selv på ny, og det satte gang i folkehøjskolerne, landbruget og andelsbevægelsen.

Grænseområder er interessante

Gints Jegermanis stammer fra Riga, der skal være Europæisk Kulturhovedstad i 2014. Riga har altid været en by med flere kulturer og har dermed et fællesskab med området her.

- Grænseområder kan noget særligt. Det bekræfter sprogvidenskaben. Det er her, de mest interessante ting opstår, fordi områderne ikke er så fast definerede, siger ambassadøren.