25. august 2012

 

Afgrelsen_-_lige_efter482__Patricio_Soto_lysnet.jpg

Trøsteknus fra Aarhus til Sønderborgs borgmester, Aase Nyegaard, til venstre leder af S2017 Else Christensen Redzepovic og formand for Region Syddanmark Carl Holst. Foto: Patricio Soto
 

Langsomme sekunder i Kulturstyrelsen

Aldrig har sekunder føltes længere - sekunderne inden juryformanden for Europæisk Kulturhovedstad, Mannfred Gaulhofer sagde det: Aarhus!

En af den slags udtalelser, hvor man lige tænker efter, om man nu har hørt rigtigt.
Øv, øv. Al den gejst og forventning, al den positive energi, der er bygget op i år og måneder, landede på gulvet med et klask.

I Sønderborg var Rådhustorvet stuvende fuldt i Kulturnatten med folk, der havde ventet spændt på afgørelsen. Også her gik et stort suk gennem forsamlingen. Øv, øv i byen, der ellers var så festligt klædt i S2017-logoer, og hvor der dagen før havde været masser af aktivitet og glæde i forbindelse med besøg af fire af juryens medlemmer.

I Kulturstyrelsen var over 100 supportere fra Sønderborg og regionenen kommet rejsende i bus og med tog, og de fyldte godt med "Provincial is Cool"-T-shirts og flag. Mange af dem havde overrasket S-2017 holdet med jubelråb og flag, da det kl. 14 kom ud fra præsentationen for den samlede jury og spørgerunden - en mere end halvanden time lang session, der var forberedt gennem måneder, som en stor eksamen.

Men efter afgørelsen, som blev meddelt på et pressemøde kl. 16.30,  var det Aarhus, der overtog scenen, og Sønderborg-supporterne sivede skuffede ud og hjemad - måske til en gravøl i kulturnatten i hjembyen.

Selv om Sønderborg med Sønderjylland-Schleswig ikke bliver Europæisk Kulturhovedstad i 2017, er det stadig vigtigt at fejre begivenheden. Undervejs i ansøgningsfasen er en masse bygget op - ideer og stærke netværker. Sønderborg planlægger at gennemføre nogle af projekterne i ansøgningen, og der er aftalt møder med partnerne i de nærmeste uger og måneder.

Sønderborg har heller ingen grund til at skamme sig over sit bud på en Europæisk Kulturhovedstad.

- I skal ikke se jer selv som tabere. I har allerede vundet ved at deltage, især hvis I uanset investerer i udviklingen gennem kultur, sagde Ann Branch, der er repræsentant for EU-Kommissionens kulturudvalg.

Inden formanden for juryen, Mannfred Gaulhofer, annoncerede Aarhus som vinder, understregede han også, at der havde været en meget svær afgørelse:

- Vi har haft en meget intensiv og hård diskussion. Begge byer er meget overbevisende, og de lever begge fuldt op til forventningerne. De fremstår begge meget velforberedte.

Juryen vil om nogle uger udgive en rapport med begrundelser for beslutningen.

Inden_prsentationen350_Copenhagen_Patricio_Soto.jpg

Fuld energi inden præsentationen

 

Efter_prsentationen350_Patricio_Soto.jpg

Supportere jublede S2017-teamet ud fra præsentationen

 

supporters_350_Patricio_Soto.jpg

Flere end 100 supportere fra Sønderborg og regionen havde taget turen til København.

 

Gaulhofer_350_Patricio_Soto.jpg

Formanden for juryen, Mannfred Gaulhofer.