25. april 2012

Økonomisk gevinst for kommunerne

Mens man i Aarhus samarbejder med de øvrige kommuner i Region Midtjylland om at vinde titlen som Europæisk Kulturhovedstad samarbejder Sønderborg med Region Syddanmark og kommunerne syd for landegrænsen. Og mens Aarhus har et budget på 500 mio. kr., arbejder Sønderborg med et budget på 400 mio. kr.

Vi har tidligere orienteret om de økonomiske gevinster, tidligere kulturhovedstæder har haft af titlen, og nu bekræfter en undersøgelse udført af Cowi for Aarhus Kommune, at de kommuner, der betaler for at gøre Aarhus til kulturhovedstad, kan forvente at få pengene igen.

Cowis analyse viser, at der vil komme flere turister både til Aarhus og til resten af regionen. Projektet vil kunne trække 2.200 nye arbejdspladser til egnen, hvoraf de 1.000 er private. Derved vil kommunen kunne spare 263 millioner kroner på især dagpenge. Skatteindtægterne vil samtidig stige med 42 millioner, da turisterne vil bruge penge på egnen, lyder forudsigelsen fra Cowi.

Sønderborg Kommune har ikke gennemført en tilsvarende analyse men bekræftes af Cowi-undersøgelsen i, at erfaringerne fra andre lande også er brugbare i Danmark.

For at blive Kulturhovedstad i 2017 og virkeliggøre en markant satsning på udvikling og vækst i hele regionen skal Sønderborg slå Aarhus. Afgørelsen falder sidst i august i år.