20. maj 2011

KIRI TE KANAWA BJERGTOG ALSION

Te_Kanawa1.jpg

Hun er majestætisk, men hun spænder også over et stort repertoire på mange sprog. Hun begyndte som popstjerne, og så er hun maori – fra New Zealands største mindretal. Torsdag aften bjergtog operadivaen Kiri Te Kanawa Alsion.

Dame Kiri Te Kanawa har om nogen været med til få folk i hele verden til at holde af opera. Hun fik et stort gennembrud med Leonard Bernsteins egen version af ”West Side Story” i begyndelsen af 1980’erne, men hun spænder over det hele og kan synge på både italiensk, fransk og tysk.

Torsdag aften i Alsion i Sønderborg afsluttede hun en lille danmarksturné med en anden musikalsk stjerne ved flygelet, Julian Reynolds. På programmet stod blandt meget andet både Händel, Strauss og Pulanc, og den helt store begejstring brød ud hos publikum, da hun sluttede med Puccinis populære ”Sole e amore Morire”. Det var efter to indkaldelser med stående applaus fra salen.

Baggrund ikke glemt

Ganske vist har nu 67-årige Dame Kiri Te Kanawa tilbragt langt hovedparten af sine år i kulturmetropoler verden over, men hun har ikke glemt sin baggrund i New Zealand. Hun blev født i Gisborne og er en blanding af europæer og maori, men blev som barn adopteret af et maori ægtepar.

Som teenager og i 20’erne var hun popstjerne og entertainer i klubber, men vandt så i 1965 en sangkonkurrence med sangen ”Vissi d’arte” fra Puccinis ”Tosca”. Det gav legat til at studere i London, hvor karrieren hurtigt tog fart.

Siden har Kiri Te Kanawa stiftet en fond, der støtter unge newzealandske sangere og musikere, og hun har ved flere lejligheder stået for master classes for unge talenter.

Te_Kanawa2.jpg

En unik kultur

Maorierne er det oprindelige folk i øgruppen Polynesien, som i flere bølger før 1300-tallet kom sejlende til New Zealand. Her levede de i flere århundreder i isolation og udviklede deres eget sprog og en unik kultur og mytologi. Da europæerne ankom i 1700-tallet fandt de ud af at leve side om side, indtil der opstod uenig om jordbesiddelser i midten 1800-tallet, hvor også europæernes indførte sygdomme sled på maori-befolkningen.

Men i 1900-tallet gik det fremad igen, og siden 1960’erne har der været tiltag til at styrke kulturen. I dag udgør maorierne ca. 660.000 indbyggere – eller 15 pct. af befolkningen og er dermed den næststørste gruppe efter europæerne. Maorierne har dog flere sociale og økonomiske problemer end gennemsnittet. De har en højere arbejdsløshed og står for mere kriminalitet.

Skældt ud for udtalelser

Kire Te Kanawa viste også sit engagement, da hun i 2003 udtalte sig til en australsk avis om sin baggrund og sit hjemlands maoribefolkning. Hun fortalte, at hun som ung røg ind i forhindringer, fordi hun ikke følte det nødvendigt at lære: ”Jeg tror, at jeg var en smule maori og alting var i morgen, i morgen”. Hun udtalte også, at for mange maorier lever af sociale ydelser, og at de generelt falder igennem i uddannelsessystemet, hvilket hun finder er det mest triste.

Dette vakte stor debat og fik flere af maoriernes talsmænd til at skælde hende ud for at være en fjern stjerne, der udtalte sig om  noget, hun ikke har reel føling med. Ikke desto mindre blev hun bakket op af en maori professor, som påpegede behovet for, at politikere tager fat på at gøre befolkningsgruppen mindre afhængig af de sociale ydelser.