15. januar 2013

Kinesisk_kunst_Augustiana_februar_2013_-_Soren_482.jpg

 

Kinesisk nytår fejres med moderne kunst

Fejringen af det kinesiske nytår når i år nye højder i Sønderborg og omegn. Man kan opleve prøver på moderne kinesisk kunst på Augustiana og på Rådhustorvet i Sønderborg, hvor der anbringes en stor skulptur.

I februar fejrer kineserne deres nytår. Det er en enorm folkefest, og da der i Sønderborg bor mange kinesere, ligesom byen har tætte relationer til Kina og ønsker at udbygge dem yderligere både kulturelt, erhvervs-, klima og uddannelsesmæssigt, markeres nytåret med en række aktiviteter i kommunen.

Der holdes seminar om Kina med besøg af bl.a. Danmarks ambassadør i Kina, der er kinesiske dage med en række aktiviteter på Alsion, og Augustiana byder på en spændende udstilling af moderne kinesisk kunst. Den åbner søndag den 10. februar med fernisering kl. 14-17.

- Faktisk er det den tredje udstilling på Augustiana med moderne kinesisk kunst, og som de to foregående er den kommet til veje i samarbejde med Nord-Art, Kunstwerk Karlshütte ved Rendsburg. I lyset af, at Kina i dag udgør verdens største marked for kunst, og at netop moderne kinesisk kunst i dag har den største værditilvækst overhovedet, synes jeg, det er en enestående mulighed, kunstinteresserede i området her får, siger galleriejer på Augustiana, Kim Nørballe, som er meget glad for samarbejdet med Nord-Art og glæder sig til flere fælles udstillinger og fælles markedsføring over grænsen.

Udstillerne er nogle af Kinas mest fremtrædende kunstnere, og de præsenterer en bred vifte af kunstretninger – der er både maleri, skulptur og keramik. En af de ti udstillere er Pan Song, som vandt en konkurrence om landskabskunst i forbindelse med OL i Beijing i 2008. Skulle man ha’ lyst til en appetitvækker, inden man kører til Augustiana, kan man se en stor skulptur, som opstilles på Rådhustorvet i Sønderborg.

I forbindelse med ferniseringen på Augustiana vil Sarah Wang Shiua udføre kinesisk kalligrafi fra kl. 14.30 til 15. Måske kan man få skrevet sit navn som minde om udstillingen.

Samtidig med ferniseringen på den kinesiske udstilling er der i Augustianas røde palæ fernisering på udstillingen ”Uden filter” af Bjørn Eriksen. Med sit vedholdende arbejde inden for maleriet og den store variation i sine værker er Bjørn Eriksen ikke tilhænger af at placere kunstnere eller kunstværker i kategorier. For ham handler det mere om indhold end om teknik, og han siger, at han nu – sent i livet – har fundet sit stabile ståsted: Mellem to stole!

Bjrn_Eriksen_250.jpg

Værk af Bjørn Eriksen

 

- En god maler er altid på vej – i en proces på vej fra ét til noget andet. Maleri handler ikke om noget som helst virkeligt, men er en skabelse af virkeligheden i sig selv. Det skal forstås sådan, at billedet bliver til en virkelighed i sig selv, siger han og erkender, at det nok er en lidt ”Klaus Kludder-agtig” måde at sige det på.

Åbningstiderne på Augustiana, Palævej 12, Augustenborg, er i udstillingsperioden 13. februar til 17. marts onsdag-søndag kl. 12-16. Udstillingen i Det Røde Palæ er åben frem til 24. marts.