27. september 2012

S2017_482_-__20120824-P45A6637-_August_24_-_Decision_Day_Copenhagen_Patricio_Soto_Juryformand__Manfred_Gaulhofer.jpg

Det var juryformanden Manfred Gaulhofer, Østrig, der meddelte den svære afgørelse i Kulturstyrelsen den 24. august. Foto Patricio Soto

 

Juryrapport bekræfter: Det var et svært valg

Selv om det blev Aarhus, der skal bære titlen Europæisk Kulturhovedstad 2017, bør Sønderborg drage nytte af det arbejde, der er udført i ansøgningsfasen. Det fastslår rapporten fra den internationale jury, der er imponeret over den europæiske dimension i Sønderborgs projekt og af den energi og det drive, der findes i byen og regionen.

Konkurrencen mellem de to danske kandidatbyer, Aarhus og Sønderborg, til Europæisk Kulturhovedstad 2017 var intensiv og hård, og valget af Aarhus var en svær beslutning for den internationale jury, som var ude i en afstemning.

Dette bliver slået fast i rapporten fra juryen, som er offentliggjort i dag. Indgangsvinklen var meget forskellig fra by til by, men begge ansøgninger var meget overbevisende og bar præg af grundig planlægning, lyder det.

- Rapporten gør meget ud af, at det var et svært valg. Det er også usædvanligt, at det kommer til afstemning i de afgørelser, siger lederen af Sønderborgs kandidatur, Else Christensen Redzepovic.

 

Det sikre valg

Hun synes det er svært at udlede klart af rapporten, hvad der gjorde, at afgørelsen i sidste ende faldt ud til fordel for Aarhus.

- Men vi hæfter os ved, at der flere steder bliver talt om kapacitet. Det nævnes, at Aarhus i forvejen har en aktiv kulturpolitik og allerede har vist sin kapacitet til at stå for store projekter, og det bekræfter mig i, at flertallet i juryen har satset på det sikre, siger hun og påpeger, at juryen i samme rapport fremhæver, hvordan det lokale kulturmiljø i Sønderborg og regionen længes efter udvikling, og at Sønderborgs projekt tager fat på problemstillingen ved at fokusere på behovet for samarbejde og involvering af de lokale kunstnere.

Juryen anbefaler direkte, at Sønderborg i videst muligt omfang drager nytte af det arbejde, der er udført i forbindelse med ansøgningen til Europæisk Kulturhovedstad: ”… ved at fortsætte samarbejdet med kulturmiljøet og betragte det som en vigtig medspiller i byens og regionens udvikling,” lyder det.

 

Et stærkt potentiale

Efter juryens mening har Sønderborg på en overbevisende måde fremført sin strategi  - at udvikle en Countryside Metropolis, hvor de positive aspekter ved storbyen kombineres ind i det landlige område. Og ikke mindst udtrykker juryen begejstring over den europæiske dimension i Sønderborgs projekt. Den beskrives med ord som ”stærkt potentiale” og ”enestående”. Det skyldes blandt andet den måde, de danske og tyske borgere og politikere trives med hinanden og mødes i hverdagslivet på tværs af grænsen. ”Dermed fremstår de som borgere i en ægte europæisk region,” fremgår det af rapporten, hvor det videre lyder:

”Juryen blev også imponeret over den iver og energi og det drive, der findes i byen og regionen. Denne positive indstilling til at gå over grænsen har potentiale til at være rollemodel for EU, hvor mange borgere bor i grænseområder.”

- Det er vi glade for at høre. Det er jo ikke bare ros for ansøgningen, men for den udviklingsstrategi, vi har udformet i samarbejde med vores dansk/tyske region. Vi kan også mærke, at der i Europa er stor interesse for vores strategi og den proces, vi har sat i gang, siger Else Christensen Redzepovic.

 

Læs evt. mere på Kulturministeriets hjemmeside, hvor rapporten på engelsk også kan downloades: HER

Rapporten på dansk kan læses HER