24. august 2012

 

2017_Jurybesg_2017shop_Inge482.jpg

Museumsinspektør Inge Adriansen fortalte jurymedlemmerne historien bag det sønderjyske kaffebord. Foto: Kim Toft Jørgensen

 

Jurymedlem: En fantastisk god dag i Sønderborg

En smuk natur, gode oplevelser og møder med masser af engagerede og kreative mennesker blev fremhævet, da jurymedlem Sir Jeremy Issacs sidst på dagen i går vurderede juryens besøg i Sønderborg.

 Jeremy Isaacs er et af fire medlemmer af den 13 m/k store jury, som fredag meddleler sin beslutning om, hvorvidt Aarhus eller Sønderborg skal være Danmarks bud på Europæisk Kulturhovedstad i 2017. De fire medlemmer har i løbet af torsdagen besøgt udvalgte steder og mødt en lang række mennesker fra Sønderborg, grænselandet og hele regionen, som har fortalt dem facts og om ideer, muligheder og potentiale, hvis Sønderborg i morgen vinder titlen.
- Det har været en fantastisk god dag. Men det havde vi også i Aarhus i går, sagde Jeremy Isaacs.

Morgenmad på Dyvig Badehotel, frokost ombord på båden Shalimara og eftermiddagens store sønderjyske kaffebord på Rønhaveplads var præget af regionale produkter og serveret efter forarbejdning af de ypperste kokke og kogekoner. Kaffebordet på Rønhaveplads var åbent, og mange lokale borgere benyttede lejligheden til at være med og smage på lækkerierne.

Efter besøget på Danfoss i formiddags gik turen via Nørreskoven til kunst- og kulturcenter Augustiana i Augustenborg, hvor juryen mødte en række kunstnere, som er knyttet til 2017-programmet. I bussen til Augustiana fortalte museumsdirektør Peter Dragsbo om egnens historie, bygge- og havekultur. Fra Augustiana gik turen via Ringgade og Strandvej til Sønderborg Slot, hvor det gode skib Shalimara lå klar ved kajen og lagde kabys til frokosten. Juryen blev ved frokosten holdt med selskab af lokale gæster.

Bagefter kunne juryen vælge at hvile sig eller tage en sejltur på Alssund - den valgte det sidste og nød det i det fine sommervejr. Samtidig kunne medlemmerne forundres over BMX lake-jump, hvor unge med høje hop fra deres cykler brugte bølgerne som landingsbane.

Senere i en tidligere jernbanetunnel og senere beskyttelsesrum under Kongevejskrydset ved biblioteket fortalte Thomas Lunau, leder af Sønderjylland Musikskole, om stedet, der nu er udstillingsrum for eksperimenterende kunst, og om den aktuelle udstilling med videokunst. Herefter gik det med nogen forsinkelse til sønderjysk kaffebord på Rønhaveplads, hvor museumsinspektør Inge Adriansen fortalte om den særlige sønderjyske tradition og baggrunden for den. 
Og så var det tid til at smage på de søde sager. Fra Rønhaveplads gik juryen til fods ad Perlegade til Rådhustorvet, hvor der i disse dage er ”Red lounge” og fuld gang i opbygningen til fredagens Kultur- og Idrætsnat

Herefter var der tur til Dybbøl Banke, hvor 2017-programmets kunstneriske leder, Sue McCauley, fortalte om Røde Kors-projektet i 2017-programmet, inden besøget sluttede på Alsion. Her viste kulturchef John Frederiksen rundt, og der var tid til at lytte til Sønderjyllands Symfoniorkester, som havde prøve i koncertsalen. Juryen hilste også på deltagere i den internationale Peace Camp, som netop nu holdes på Alsion, inden der var afsked i husets ”Røde Boks”.

De fire jurymedlemmer tog med tog til København for at mødes med de øvrige ni jurymedlemmer, mens der for 2017-teamet var et pressemøde tilbage. I morgen mødes mange igen i Kulturstyrelsen, hvor der følger en spændende dag. Resultatet af flere års arbejde med kandidaturen bekendtgøres, efter at de to byer har præsenteret deres visioner i ansøgningerne. Pressemødet med afgørelsen kan følges direkte i Sønderborg på storskærm på Rådhustorvet fra kl. 16.30, og i Aabenraa på kulturcentret Banegården samt i Rote Strasse Modul 1 i Flensburg.

2017_jurybesg_augustiana_pal350.jpg

 Ved besøget på Augustiana gik jurymedlemmerne to og to rundt og talte med kunstnerne. Her er en gruppe udenfor palæet.

 

2017_jurybesg_augustiana_familiefoto350.jpg

Efter juryen var kørt blev der taget foto af den tysk-danske kunstnerfamilie på trappen til palæet.

 

2017_jurybesg_sportspirat250.jpg

 

 2017_jurybesg_sportspirat2-250.jpg

BMX-stunts på havnen i Sønderborg, mens juryen og unge fra Sønderborg spiste frokost om bord på en båd.

 

2017_Jurybesg_ggade_cykeltaxi350_2.jpg

Jurymedlemmerne kunne vælge at lade sig fragte på gågaden i cykeltaxi med en frivillig 2017-pedaltramper.

 

2017_jurybesg_kaffebord_bag_p_cyklen350.jpg

En tandemcykel var også en valgmulighed.

2017_Jurybesg_ggade_-_ring_og_buhl250.jpg

Næstrormand Christiana Buhl Andersen og Katrine Ring foretrak at spadsere.

2017_Jurybesg_ggade_dans2_350.jpg

Undervejs var der aktiviteter som en optakt til Kulturnatten fredag. Her et danseteater.

 

2017_Jurybesg_-_ggade_i_rdt.jpg
The  city og Sønderborg is dressed up in red for the Cultural Night - Friday.

 

2017_Jurybesg_kaffebord_frivillige_i_telt350.jpg

Mange frivillige har arbejdet for et vellykket jurybesøg. Her et par unge kvinder, der serverer kaffe og kage til borgerne.

 

2017_Jurybesg_kaffebord_Katrine350.jpg

Kagene blev ivrigt fotograferet.

 

2017_Jurybesg_kaffebord_pressemde_350_1.jpg

Og der blev tid til et pressemøde med juryen.

 

2017_Jurybesg_kaffebord_pressemde2_350.jpg

- Endelig et sted, hvor man afternoon tea, og så bliver vi trukket væk fra bordet af jer!, skældte Sir Isaacs pressefolkene ud - men i en humoristisk tone. Han og juryens næstformand Christine Buhl Andersen stillede op til et pressemøde.

 

2017_Jurybesg_kaffebord_striftort350.jpg

Og kagerne VAR virkelig lækre - bagt af Husmoderforeningens medlemmer.

 

2017_jurybesg_kaffebord_bordende350.jpg

Madam Blå var på bordet til det sønderjyske kagebord.

 

2017_jurybesg_kaffebord_-_kage_til_alle350.jpg

Alle borgere var inviteret til gratis kaffebord torsdag eftermiddag.

 

2017_Jurybesg_kaffebord_borgere350.jpg

Der var også bl.a. iranske kager på bordet.