24. august 2012

2017_jurybesg_danfoss_entre482.jpg

Jurymedlemmerne på vej ind i Danfoss' bestyrelseslokale: Fra venstre Christine Buhl-Andersen, Katrine Ring, Constantin Chririac, Sir Jeremy Isaacs og værten, Jørgen Mads Clausen. Foto: Kim Toft Jørgensen

 

Jury-besøg blev indledt på Danfoss

Fire repræsentanter for den internationale jury på  i alt 13 medlemmer, som fredag beslutter, om Aarhus eller Sønderborg skal være den danske Europæisk Kulturhovedstad 2017, indledte torsdag morgen deres besøg i Sønderborg. Gæsterne besøgte Aarhus dagen før. Begge steder havde værterne sammensat et program, som skulle give jurymedlemmerne et indtryk af området, dets mennesker og potentiale.

De fire jurymedlemmer på turen var sir Jeremy Isaacs, tidligere leder af Royal Opera House, England,  Constantin Chiriac, der er leder af nationalteatret Radu Stance, Rumænien, Christine Buhl Andersen, der er næstformand i juryen og direktør for museet KØS  - kunst i det offentlige rum - i Køge, samt Katrine Ring, musikjournalist i Danmarks Radio.

Jurymedlemmerne og medarbejdere i Kulturministeriet og EU-Kommissionen, som ledsagede dem, havde overnattet på Dyvig Badehotel. Besøgets første stop efter morgenmaden var på Danfoss, hvor juryen mødte en række nøglepersoner fra Sønderborg, Sønderjylland-Schleswig og Region Syddanmarks 2017-kandidatur.

Borgmester Aase Nyegaard bød velkommen, inden der var taler ved regionsrådsformand Region Syddanmark, Carl Holst, ministerpræsident i Schleswig-Holstein,Torsten Albig, og bestyrelsesformand i Danfoss, Jørgen Mads Clausen.

 

- I dag er vi alle sønderborgere

- Vi ser Sønderborg 2017 som et afgørende skridt ud af rollen som grænseregion og ind i rollen vækstregion. Mulighederne er uanede, og vi agter at gribe dem. Derfor har Sønderborgs kandidatur vores fulde opbakning, sagde Carl Holst bl.a.

Torsten Albig indledte sin tale på dansk, idet han – som han sagde – kommer fra den by, hvor Danmarks første jernbane blev bygget for 170 år siden, Kiel. Han sagde videre bl.a.:
- Vi er gode naboer, og hver dag bringer os nærmere hinanden. Sønderjylland-Schleswig er én kulturregion. Men der er et stykke vej endnu. Nogle har stadig dybe ar efter sår, de har fået i fortiden. Der er fortsat barrierer, der skal brydes – og denne kandidatur er en stor mulighed for at bringe os endnu tættere sammen. Vi har allerede støttet kandidaturen, og vi vil arbejde for, at også Forbundsdagen støtter Sønderborg som Europæisk Kulturhovedstad. Vi støtter S2017 helhjertet. I dag er vi alle sønderborgere.

Værten, Jørgen M. Clausen, sagde bl.a.:
- Vi tro på, at vi har ressourcerne til at tage den udfordring op, som mange andre små byer og regioner i Europa står overfor: Hvordan tiltrækker man talent, og hvordan sikrer man, at der findes et attraktivt liv uden for storbyerne? Vi anser Sønderborg for at være en storby på landet - en by med alt det talent, de kræfter og muligheder, som forbindes med store byer - som kan være rollemodel for andre i Europa. Derfor vil Sønderborg være et fremragende valg.

Palæ fyldt med kunstnere

Efter besøget på Danfoss tog jurymedlemmerne via Nørreskoven til Augustiana, hvor de mødte en række kunstnere fra Tyskland, Danmark og andre lande som f.eks. USA, som på forskellige måder er involveret i kulturhovedstads-programmet.

Resten af dagen ventede der bl.a. frokost på det gode skib Shalimar ved Slotskajen, en sejltur på Alssund, besøg i X-bunker - en tidligere jernbanetunnel, senere beskyttelsesrum, som nu er udstillingssted for eksperimenterende kunst, sønderjysk kaffebord på Rønhaveplads og besøg på Dybbøl Banke og på videns- og kulturcentret Alsion

2017_jurybesg_danfoss_familiefoto350.jpg