21. december 2012

vintergk_350.jpg

 

Julehilsen fra Sønderborgs borgmester:
Vi fortsætter udvikling med kultur

Glædelig jul og godt nytår, ønsker Sønderborgs borgmester, Aase Nyegaard, på vegne af byrådet som afslutning på et år med utroligt mange aktiviteter.

- En af de vigtigste begivenheder var selvfølgelig, at vi fik skrevet en rigtig god ansøgning i forsøget på at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Det lykkedes desværre ikke - den titel gik til Aarhus, som vi ønsker tillykke. Men vores udfordringer i Sønderborg er de samme. Derfor fortsætter vi naturligvis arbejdet med at få skabt det, som vi i ansøgningen kaldte for Countryside Metropolis: En landlig metropol, der kombinerer det bedste fra storbyerne – kreativitet og innovationskraft – med det bedste fra landet: Den rolige puls, den stærke identitet og omsorgen for medmennesket, siger hun og fortsætter:

- Frivillige, organisationer, politikere og myndigheder har skabt et fantastisk netværk af samarbejdspartnere nord og syd for grænsen, og fremover vil vi bruge dette netværk, når vi skal samarbejde om at bruge kulturen som udviklings- og vækstmotor for vores område. For det tror vi stadig på, at der er brug for. Vores fokus er uændret at skabe vækst, udvikling og arbejdspladser.

Dette efterår har budt på flere kulturelle højdepunkter i Sønderborg: Kronprinsparret uddelte sine kulturpriser ved et tv-transmitteret show i Alsion-bygningen, som også dannede rammen om to dages CSR-konference med prisuddeling og besøg af Prins Joachim, tre ministre og USA’s 42. Præsident, Bill Clinton.
2012 blev også året, da Sønderborg Kommune styrkede samarbejdet med Kina og fik anerkendelse for sin klimaindsats i samarbejde med ProjectZero.

 

Strategien drøftes i 2013

Finalen i dysten om titlen som Europæisk Kulturhovedstad var kulminationen på tre-fire år med stigende aktivitet i kandidaturens sekretariat og hos partnere i hele regionen. Afgørelsen ramte som en mavepuster, men indsatsen har givet et godt grundlag til en fremtidig strategi med kulturen i fokus. Byrådet i Sønderborg vil i det nye år tage stilling til en strategi og udmøntningen af den.

Det sker samtidig med, at det sønderjyske kultursamarbejde mellem Sønderborg, Aabenraa, Haderslev og Tønder bliver afløst af en ny og udvidet aftale med partnerne på den anden side af grænsen: Kreis Nordfriesland, Kreis Schleswig-Flensburg og Stadt Flensburg.  Med Kulturregion Sønderjylland-Schleswig er der tale om intet mindre end Europas første internationale kulturaftale. Det forventes, at den stadfæstes ved en underskriftsceremoni i april. 

Sekretariatet for kandidaturen til Europæisk Kulturhovedstad i Sønderborg lukkes per 1. januar. Man vil dog fortsat kunne følge udviklingen af strategien via denne hjemmeside, den tilhørende Facebook-side m.v., om end disse vil undergå sideløbende forandringer.
S2017-sekretariatet siger endnu engang tak til de mange samarbejdspartnere og engagerede borgere, som har været med til at skabe en bølge af positiv kulturenergi i regionen – en bølge, som stadig har et væld af muligheder i sig.

Henvendelser om kandidaturen og kommunens videre arbejde med strategien stiles til:
Kommunikationsmedarbejder Henriette Pilegaard
Center for Kultur,
Alsion 2,
6400 Sønderborg
E-mail: hpil@sonderborg.dk
M: +45 2790 5377