2. marts 2011

JØRGEN MADS CLAUSEN: KULTUR ER ET MUST

Bestyrelsesformanden for Danfoss, Jørgen Mads Clausen, peger på et spøjst paradoks: De unge med uddannelser vil bo i de store byer på grund af kulturudbuddet – også selv om de nærmest aldrig bruger det. Men uanset er kulturen vigtig – ikke mindst som motor for innovation.

Jrgen_Mads_Clausen_Kultur_er_Kulturhovedstad_05_mini_bil.jpg

Jørgen Mads Clausen giver fuld opbakning til kulturhovedstadsprojektet, og han var forleden med Sønderborg-delegationen i Kulturministeriet, som holdt informationsmøde om 2017. Her kører han i bil med idémanden bag projektet, Sønderborgs kultur- og erhvervsudvalgsformand, Stephan Kleinschmidt. FOTO PER GUDMANN

- Mere kultur giver mere kreativitet giver mere innovation.

Det lyder næsten som en naturvidenskabelig lov. Men det er en fast overbevisning hos Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand for den globale industrivirksomhed Danfoss, der med hovedsæde på Als og adskillige fabrikker både i det nordlige Tyskland og det sydlige Danmark må siges at være ægte grænseoverskridende.

- For 100 år tilbage var her jo stor set kun landbrug på begge sider af grænsen. Vi vil have videre udvikling, og det betyder, at vi satser på videnjob, siger Jørgen Mads Clausen, der minder om en beslutning i Sønderborgs byråd: Området skal være et paradis for ingeniører, opfindere og iværksættere.

Leg med teknik

Men der skal handling bag ordene. Clausen-familien har i flere generationer været en trofast donor, når der skulle oprettes kultur- og fritidsfaciliteter i hele Alssund-området, og i de senere år har den været en væsentlig faktor blandt andet i oprettelsen af universitetet i havnebyggeriet Alsion, der både rummer erhverv, uddannelse og kultur som hjemsted for Sønderjyllands Symfoniorkester i en prima koncertsal.

For snart seks år siden blev Nordals beriget med forlystelsesparken Danfoss Universe, hvor små og store nysgerrige sjæle kan lege sig til aha-oplevelser i fysik og teknik.  Jørgen Mads Clausen ønsker først og fremmest, at det vil friste flere børn og unge til at gå den naturvidenskabelige vej i uddannelse og karriere.

Kulturudbuddet tæller

Men ligeså vigtigt er det at kunne tiltrække dygtige mennesker fra andre egne af Danmark – og fra det sydlige Tyskland. Og det sker ikke af sig selv, mange hænger fast i de store uddannelsesbyer, og det kan virke som et spøjst paradoks.

- Vi har ansøgere nok, men det sker af og til, at nogle springer fra. Måske siger de, at det er svært at sælge boligen. Men de svarer også, at de gerne vil bo tæt på det store kulturudbud i København. Når man så går dem på klingen, viser det sig, at de i mange tilfælde næsten aldrig bruger de kulturudbud – de er bare glade for at have muligheden. Den mulighed kan vi også give dem her, fastslår Jørgen Mads Clausen, der har stor tiltro til Sønderborg med Sønderjylland-Schleswigs bestræbelser på at blive Europæisk Kulturhovedstad 2017:

- Det er et supergodt projekt, som har mange facetter i sig.