1. juni 2012

2017-caf_europa_Concrete5.jpg

Og der var var ikke bare snak, men også kage,
bagt af eleverne fra Produktionshøjskolen, som driver cafeen

Unge studerende diskuterede EU i 2017-cafeen

25 unge studerende fra SDU på Alsion brugte torsdag eftermiddag på at diskutere EU. Tonen var overvejende kritisk, fordi mange synes, at EU ikke har leveret den lovede vækst og velstand. Der kom lige en økonomisk krise i vejen. Initiativtageren, Nicolae Balc, var glad for det store fremmøde og engagementet, og planlægger allerede en ny debat inden sommerferien. 

De studerende var fra 19 forskellige lande - alle studerende eller undervisere på Syddansk Universitet i Sønderborg. Langt hovedparten af deltagerne kom fra EU-lande, men også Indien, Mexico, Marokko og Sydkorea var repræsenteret på mødet.

Initiativet til debatten kom fra Nicolae Balc, der er rumæner, studerende på Syddansk Universitet i Sønderborg og frivillig medarbejder i 2017-sekretariatet i Sønderborg Kommune. Nicolae har kaldt initiativet for ”We are Europe” og hans pointe er, at EU ikke bare er en fjern organisation i Bruxelles, men en sammenslutning af mennesker af kød og blod, der sammen skal forme en fælles fremtid. Nicolae er selv tilhænger af EU og ønsker at lægge op til en debat, om hvad vi kan bruge EU til. 

De studerende fra de østeuropæiske lande som Polen, Holland, Spanien, Italien, de baltiske lande, Tjekkiet, Slovakiet, Bulgarien og Rumænien var temmelig enige om, at den aktuelle økonomiske krise har ført til, at EU er en fjern størrelse, der ikke fylder meget i folks bevidsthed.  Man vil gerne have penge fra EU, men helst ikke selv betale. Krisen har også ført til et brain drain – dvs. at de unge søger væk til mere velstillede lande for at få en uddannelse, og kun få vender tilbage. Der var også en opfattelse af, at EU tromler de små lande med regler og forordninger, der ikke tager tilstrækkeligt hensyn til værdier og kulturer i de enkelte lande.

Studerende fra de sydeuropæiske lande gav udtryk for, at EU har ladt dem i stikken. De er i stor krise med masseledighed og unge, der søger væk til rigere lande for at skabe en bedre fremtid. EU dikterer store offentlige besparelser, og elendigheden bare vokser og vokser. Synspunkterne fra de mere velstillede lande som Frankrig, Tyskland, Danmark og Holland var heller ikke specielt positive. Danmark er ikke meget for at overgive national suverænitet til EU-institutionerne og betragter EU som ineffektivt og bureaukratisk. I Tyskland er folkestemningen også meget negativ for tiden, hvor krisen raser over Europa.

Emner som korruption og manglende tillid til staten og EU-institutionerne fyldte også en del i debatten. Nicolae forsøgte at tale om tillid som en forudsætning for et effektivt EU. Sort arbejde og skatteunddragelse er tilsyneladende en folkesport i mange lande og en væsentlig barriere for at udvikle et effektivt EU.

Debatten sluttede med et indlæg fra Henriette Pilegaard, kommunikationschef i Sønderborg 2017. hun fortalte om kulturhovedstadssatsningen som et regionalt udviklingsprojekt, der skal sikre beskæftigelse og vækst i grænseområdet. Det skal sikres ved en kulturel saltvandsindsprøjtning, der skal gøre det mere attraktivt for unge at slå sig ned i området. I grænseområdet har vi gode erfaringer med at leve sammen med kulturelle mindretal, og det skal bruges som en styrkeposition, når vi skal tiltrække arbejdskraft fra andre lande til området. Vi skal også udvikle os til en Countryside Metropolis, der har et kulturelt udbud, der kan matche storbyerne, samtidig med at vi har naturen lige rundt om hjørnet.

 Herefter rundede Nicolae Balc debatten af og takkede for det store fremmøde og engagement.
- Jeg er glad for, at der kom så mange til debatten, og jeg planlægger at lave ny debat inden sommerferien. Interessen er der, og det er det vigtigste. Jeg håber at kunne få deltagerne til at forstå, at de selv må tage ansvar, hvis EU skal ændres eller lave nye prioriteringer. Det sker ikke af sig selv, siger Nicolae Balc.