13. maj 2012

Fredsfestival2_-_foto_Snderborg2017_concrete5.jpg

Hvad kommer der til at ske, hvis vi vinder?

En Europæisk Kulturhovedstad er mange ting. Det er et projekt og en række events, der på en gennemgribende måde skaber mental forandring og udvikling i en by og et område.  Men det er også et helt konkret program med programpunkter, aktiviteter og projekter, som alle kan deltage i, besøge og opleve i byerne og på landet i hele Region Syddanmark og Schleswig-Holstein.

Fordi vi er i skarp konkurrence med Aarhus, holdes de konkrete programpunkter tæt ind til kroppen, indtil begge byers ansøgninger er afleveret den 15. juni. Her løfter vi sløret, så meget vi kan.
Der bliver tale om et bredt og omfattende program, hvor nogle af aktiviteterne begynder allerede i 2013 og udvikler sig frem til og med 2017, som bliver et helt særligt år. Der er projekter, der har fokus på miljøet og nedsætningen af CO2-forbruget. Der er aktiviteter, der handler om at understøtte en sund livsstil. Der er enkeltstående begivenheder, hvor vi skal se og opleve kunst og kultur i verdensklasse. Og vi skal helt ned på jorden (og på vandet!) og dyrke vores egne interesser og talenter.

Programmet er sammensat, så det imødekommer de officielle krav og forventning, der er til en Europæisk Kulturhovedstad. Det drejer sig bl.a. om aktiviteter og projekter, der skal være med til at styrke kreativiteten og innovationsevnen i hele regionen, men også om at skabe netværk med partnere fra hele Europa og resten af verden. På den måde bliver det et program, der kan stimulere den vækst og udvikling, som vi ønsker at opnå, ved at blive Europæisk Kulturhovedstad.

Fleksibelt program med rod i det lokale
Målet har været at skabe et program, hvor der er noget for enhver smag. Programmet er nyskabende samtidig med, at det har rod i det lokale og fanger nerven i den historie og kultur, som er kendetegnene for netop vores område. Og så satser vi rigtig meget på, at der skal være noget for de unge.
Program, der afsløres den 15. juni i år, er en vigtig del af den ansøgning, som den internationale jury bruger til at beslutte, om det er Aarhus eller Sønderborg, der skal vinde titlen. Programmet i vores ansøgning består af omkring 80 projekter, hvilket kun er ca. 70% af de samlede ideer og planer, der kommer til at være i spil, hvis vi vinder den 24. august i år. Programmet er en realistisk beskrivelse af, hvad der kan ske i 2017 og årene op til. Der står rigtige mennesker bag samtlige aktiviteter og projekter, og derfor vil programmet udvikle og ændre sig efterhånden som tiden går, og nye mennesker med nye ideer kommer til.
Det program der kan offentliggøres den 15. juni, er kun toppen af det isbjerg, som langsomt vil komme til syne måned efter måned frem til 2017. – Hvis vi vinder, naturligvis. Ellers træder plan B i kraft – men det er en anden historie.

 

 

Fra den 15. juni kan både ansøgningen og programmet ses på hjemmesiden