1. marts 2012

Foreninger skal på banen i kulturhovedstaden

Områdets hundredvis af foreninger med fællesskaber og aktiviteter er en vigtig del af Sønderborgs vision for en stærk fremtid med kulturhovedstaden i 2017 som en fantastisk markering. Foreningerne er derfor inviteret til møde den 13. marts i Alsion.

rambla_bning_002-web480pix.jpg
Foreningerne er allerede med til at skabe aktiviteter på den Blå Rambla i Sønderborg.

 - Foreninger og deres enorme betydning for kulturlivet er
noget helt unikt i verden. Derfor skal foreningerne selvfølgelig være med i ansøgningen til Europæisk Kulturhovedstad og i hele projektet. Samtidig giver 2017-kandidaturen foreningerne en helt unik mulighed for at profilere sig på en europæisk platform – det er da en chance, vi ikke skal lade gå fra os. Jeg håber, at foreningerne vil deltage i stort tal og lade sig inspirere af de muligheder, der vil blive gjort opmærksom på på Alsion, siger formand for Folkeoplysningsudvalget, Karl Chr. Thomsen.

Sønderborgs kandidatur har som vision at skabe en  ”Countryside Metropolis” – altså et område,  hvor man kombinerer landlige kvaliteter med en kreativ energi, der normalt forbindes med storbyer.

- Vi vil vise Europa, at selv om vi i europæisk perspektiv er et landområde uden storbyer, så har befolkningen alligevel et hav af kulturelle tilbud og muligheder for oplevelser. Vi har ikke storbyernes stress og bilkøer, men vi har storbyernes mulighed for at gå til koncerter og deres varierede udbud af fritidsaktiviteter, ikke mindst takket være foreningerne. Vi har også naturen, og vi har ikke mindst ildsjælene, som sikrer aktive landområder og byer.  De er aktiver, som vi med stolthed viser frem i vores ansøgning, fortæller projektleder i Sønderborg 2017, Else Christensen Redzepovic.

Helt konkret vil de hundredvis af foreninger, som findes i kommunen, og som er inviteret til mødet i Alsion, blive opfordret til at tage initiativ til events i 2017 eller årene inden – det være sig aktiviteter, som bygger bro til andre foreninger, meget gerne syd for grænsen, eller til foreninger med helt andre aldersgrupper eller aktiviteter. Det kan også være regionale, nationale eller internationale mesterskaber eller møder. Og er der foreninger, som allerede har arrangeret store stævner eller andet, vil  2017-sekretariatet gerne i kontakt med dem for at drøfte, hvordan dette kan blive til gensidig  gavn i  2017-perspektiv.

- Vores mål er, at mødet skal tjene som inspiration og til afklaring, således at vi finder ud af, hvordan vi kan hjælpe hinanden fremadrettet, siger Else C. Redzepovic.

Hvis der er foreninger, som ikke har fået invitation, må de meget gerne tilmelde sig alligevel – senest 7. marts på 2017foreningsliv@sonderborg.dk

Programmet for foreningsaftnen ser således ud (cirka-tider):

17.30 – borgmester Aase Nyegaard byder velkommen og afslører det nye 2017-logo

17.40 – sandwiches og drikkelse til alle

18.00 – kulturudvalgsformand Stephan Kleinschmidt om baggrunden for mødet

18.10 – projektleder Else Christensen Redzepovic fortæller om Sønderborgs 2017-kandidatur

18:20 – Sådan gjorde de i kulturhovedstad Essen

18.30 – Sue MacCauley, kunstnerisk konsulent fra Australien, kommer med ideer til programmet

18.40 – KulturDialog om muligheder for samarbejde over grænsen – vi gi’r et eksempel

18.50 – Spørgsmål

19.00 – Workshop på tværs af interesser, geografi og alder

19.30 – Opsamling

19.45 – Synlighed. Hvordan sikrer vi, at foreningerne gør 2017 synlig? – og hvordan sikrer vi, at 2017 gør foreningerne synlige? Vi arbejder med posters, facebook, flyers, logoer, hensigtserklæringer osv.

19.55 – afslutning